Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Oslobodenie Bratislavy si pripomenuli viacerí slovenskí politici

Slavín, foto z archívu. Foto: TASR

V sobotu uplynulo 75 rokov od oslobodenia hlavného mesta.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Slovenskí politici si v sobotu pripomenuli 75. výročie oslobodenia hlavného mesta SR Bratislavy. Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) si oslobodenie pripomenul návštevou vojnového pamätníka Slavín. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Na Slavín prišiel poďakovať osloboditeľom aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), informoval o tom na sociálnej sieti. Oslobodenie si pripomenul tiež minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). "Pred 75 rokmi bol v rámci útočnej Bratislavsko-brnianskej operácie porazený neľútostný nepriateľ a v Bratislave sa mohol začať opäť mierový život," napísal na sociálnej sieti. Naď pripomenul, aby sa nezabúdalo na tých, ktorí za našu slobodu položili svoje životy a na vojnových cintorínoch "spia svoj večný sen".

Pamiatku padlých v boji proti fašizmu si bol pripomenúť na Slavíne aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). "Je smutné, že aj 75 rokov po vojne existujú ľudia, ktorí propagujú fašizmus, spochybňujú holokaust a útočia proti ľuďom inej farby pleti či vierovyznania. Čaká nás ešte veľa práce, ale zápas so zlom, nenávisťou a predsudkami nesmieme nikdy vzdať," skonštatoval na sociálnej sieti.

Na Slavíne si pripomenul toto výročie aj podpredseda parlamentu a expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD). "Dnes som si bol uctiť na Slavíne hrdinov, ktorí obetovali to najcennejšie - svoj život, za našu slobodu. Česť a sláva vašej pamiatke. Nikdy nezabudneme!" uviedol na sociálnej sieti.

V sobotu uplynulo 75 rokov od oslobodenia hlavného mesta. V bojoch o Bratislavu zahynulo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov. Počas bojov zhorelo a bolo poškodených viacero budov, ale oproti iným zničeným mestám neboli tieto škody také výrazné.

V minulých rokoch pri príležitosti oslobodenia Bratislavy sa konal pietny akt kladenia vencov na Slavíne, kde je pochovaných 6846 z celkového počtu 63.517 vojakov Červenej armády, ktorí padli v bojoch za oslobodenie Slovenska a Európy od fašizmu. Vence a kytice kvetov kládli veľvyslanci a zahraniční predstavitelia štátov akreditovaní na Slovensku aj pri pomníku víťazstva na Námestí Eugena Suchoňa.