Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Východné Slovensko zničené druhou svetovou vojnou

Jeden zo zničených mostov na železničnej trati Prešov - Strážske Foto: TASR

Vojaci Červenej armády a 1. československého armádneho zboru oslobodili východné Slovensko pred sedemdesiatimi rokmi.

Bratislava 21. januára (Teraz.sk) - Pri príležitosti sedemdesiateho výročia oslobodenia východného Slovenska sovietskymi a československými vojakmi prinášame unikátne dobové fotografie vojnou zničenej krajiny.



Východ stratil najviac

Z celkového počtu zničených obytných budov na Slovensku, pre okresy východného a najviac severovýchodného Slovenska (Bardejov, Humenné, Stará Ľubovňa, Medzilaborce, Sabinov, Snina, Stropkov a Svidník) pripadalo až 54,5 % z celkových strát.

Vnútro úplne zničeného kostola v Bačkove
Foto: TASR


Strata domáceho statku

Napríklad v okrese Svidník bolo k 27. februáru 1945 vyčíslených 2 735 zničených domov, ktorých hodnota dosiahla sumu 177 miliónov Kčs. V okrese Medzilaborce bolo zničených 2 365 domov v hodnote 141 miliónov Kčs. Rekvirovaním a úhynom domáceho statku, ako aj zničením hospodárskeho inventára a zariadení domov spomínaná suma vo Svidníckom okrese vzrástla na 345 miliónov Kčs a v Medzilaboreckom okrese až na 351 miliónov Kčs.



Kritická situácia

V okrese Stropkov bolo zničených úplne 1 575 domov a v okrese Snina až 2 800 domov. Situácia bola kritická. Ľudia boli prinútení žiť v bunkroch, pivniciach a zemľankách.

Vojnou poškodený kostol v Lúčkach
Foto: TASR


50 000 bezdomovcov

V niektorých dedinách, kde ostalo niekoľko nepoškodených domov, sa obyčajne tiesnilo 30 – 40 ľudí. Podľa približných údajov okresných národných výborov týchto okresov sa v lete 1945 nachádzalo viac ako 50 000 osôb bez strechy nad hlavou.

Mohutné oslavy dňa víťazstva v Košiciach



Prečítajte si tiež:





Zdroj: www.druhasvetova.sk