Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

V Bratislave udelili na slávnostnom galavečeri Cenu za vedu a techniku

Na snímke Zuzana Sternová si prevzala cenu za celoživotné dielo na slávnostnom odovzdávaní ocenenia Cena za vedu a techniku 2023, 10. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Cenu za vedu a techniku získala v kategórii Celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky Zuzana Sternová.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Ôsmim osobnostiam a jednému vedecko-technickému tímu udelili v piatok na slávnostnom galavečeri v bratislavskej Incheba Expo ocenenie Cena za vedu a techniku, ktorým vrcholí Týždeň vedy a techniky (TVT) na Slovensku. TASR o tom informovala Zuzana Hajdu z Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR.

Cieľom Ceny za vedu a techniku je vyzdvihnúť najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života a tímy, ako aj dosiahnuté výsledky vo vede a výskume na Slovensku, a to v piatich kategóriách. "Prejavujeme tým uznanie osobnostiam, ktoré svojou erudovanosťou, odbornosťou, zanietením a trpezlivosťou dosahujú výsledky, ktoré posúvajú spoločnosť dopredu," uviedol generálny riaditeľ CVTI SR Ján Kyselovič.

V kategórii Osobnosť vedy a techniky získali ocenenie Zuzana Gdovinová za vedeckú prácu v oblasti ochorení nervového systému, Fedor Šimko za vynikajúce výsledky v terapii hypertenzného a zlyhávajúceho srdca a Tomáš Bucha za prínos k rozvoju aplikovanej vedy založením medzinárodného Centra excelentnosti LignoSilva.

V kategórii Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov bola ocenená Andrea Svoradová za prínos v oblasti poľnohospodárskych, živočíšnych biotechnológií a biomedicíny. Rovnako tiež Martin Šebesta za prínos environmentálno-geochemickej interakcie a Martin Klaučo za výskum a praktické nasadenie laditeľných explicitných regulátorov pre optimalizáciu priemyselných aplikácií.

Na snímke Andrea Svoradová si prevzala cenu v kategórii Osobnosť techniky a vedy do 35 rokov na slávnostnom odovzdávaní ocenenia Cena za vedu a techniku 2023, 10. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann


Cenu za vedu a techniku získala v kategórii Celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky Zuzana Sternová za aplikovaný výskum v oblasti tepelnej ochrany a obnovy existujúcich budov, energetickej hospodárnosti a energetickej certifikácie budov a v súvisiacej normotvornej a legislatívnej činnosti.

Branislav Peťko zvíťazil v kategórii Popularizátor vedy za prínos v popularizácii vedy na stredných školách projektom pre talentovanú mládež Cesta mladých k vede naživo.

V kategórii Vedecko-technický tím roka získal ocenenie tím pod vedením Jozefa Kureka za vedecko-technickú podporu Slovenských elektrární, počas prípravy, realizácie a vyhodnotenia spúšťania tretieho bloku Atómových elektrární Mochovce.

Vyhlasovateľom oceňovania je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Organizátorom podujatia je CVTI SR.