Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: V Brezovej pod Bradlom oslavujú Deň Ozbrojených síl SR

Na snímke druhý zľava minister obrany SR Jaroslav Naď (nominant OĽaNO) odovzdáva ocenenia vojakom počas Dňa Ozbrojených síl SR v Brezovej pod Bradlom (okres Myjava) v sobotu 24. septembra 2022. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Minister obrany SR Jaroslav Naď vo svojom príhovore uviedol, že nie je pátosom, že sa tento deň slávi ako deň hrdinov.

Brezová pod Bradlom 24. septembra (TASR) – Položením vencov pri pamätníku hurbanovských dobrovoľníkov na Prietržskej ceste začala sa v sobotu v Brezovej pod Bradlom oslava Dňa Ozbrojených síl (OS) SR. V centre mesta sa následne konal slávnostný nástup, kde za prítomnosti ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO), náčelníka Generálneho štábu OS SR Daniela Zmeka a pozvaných hostí boli udelené vojenské vyznamenania a mimoriadne povýšenia. Slávnosť otvorili rozkazom prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Naď vo svojom príhovore uviedol, že nie je pátosom, že sa tento deň slávi ako deň hrdinov. "Realita nám ukazuje, aký význam majú OS v spoločnosti," povedal. Podľa neho je správne, že sa deň OS pripomína práve v Brezovej pod Bradlom, kde v meruôsmych rokoch položili základ vojenských dejín Slovenska. Spomenul aktuálne pôsobenie OS počas pandémie COVID-19 i od vypuknutia vojny na Ukrajine, keď sa podieľali na ochrane bezpečnosti Slovenska. "Som hrdý, že tak, ako sa Slovensko môže oprieť o svoje OS, môžu sa ony oprieť o obyvateľov Slovenska, keď dlhodobo patria medzi jeho najdôveryhodnejšie inštitúcie," povedal minister. Oznámil, že spoločne s vedením OS robia opatrenia, aby od nasledujúceho roka mali príslušníci OS zásadne zvýšené mzdové ohodnotenia.



Zmeko podotkol, že vysoká dôveryhodnosť OS teší a zaväzuje. "Stojí najmä na dosiahnutých výsledkoch výcviku a transformácii OS, ktoré sa po vypuknutí konfliktu na Ukrajine pretavili do presných a včasných opatrení. Profesionalita, s akou sme sa zhostili stanovených úloh, právom rezonovala v mysliach ľudí," povedal. Pripomenul, že vysoká dynamika bezpečnostných výziev určuje smer, ako sa uberať pri formovaní OS 21. storočia.

Lákadlom Dňa OS je popoludňajší program, spojený s ukážkami výcviku jednotlivých zložiek ozbrojených síl, statické a dynamické ukážky zbraní a vybavenia slovenských i spojeneckých vojakov. Súčasťou pripravovaného programu bude aj kultúrne vystúpenie vojenskej hudby OS i čestnej stráže a koncert skupiny Heľenine oči a vystúpenie zoskupenia Čarovné ostrohy.