Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ostrihomská bazilika bude propagovať slovenské sakrálne pamiatky

Výstava bude v novootvorenej sále Ostrihomskej baziliky sprístupnená počas celého leta.

Nitra 9. apríla (TASR) – Vzácne sakrálne pamiatky z Nitrianskeho kraja budú prezentované v Maďarsku. Prostredníctvom reprezentatívnych veľkoplošných plagátov, mapy s ich lokalizáciou a publikáciou o počiatkoch kresťanstva na Nitriansku sa o našich pamätihodnostiach dozvedia aj v Maďarsku.

"Začiatkom letnej sezóny očakávame otvorenie tejto výstavy v Pokladnici Ostrihomskej baziliky, čo je, dá sa povedať, ako keby partnerské múzeum Diecézneho múzea v Nitre. Sme naozaj veľmi radi, že tieto veľkoplošné plagáty a k tomu aj ďalšie sprievodné prezentačné materiály našli takú dobrú odozvu u našich partnerov z Maďarska," uviedol Daniel Balko, riaditeľ Regionálneho združenia Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI), ktoré výstavu organizuje.

Výstava bude v novootvorenej sále Ostrihomskej baziliky sprístupnená počas celého leta. Podľa Balka je prezentácia našich pamiatok v Ostrihome výhodná hneď z niekoľkých dôvodov. Ako pripomenul, zaujímavá je už návštevnosť baziliky, pretože si ju každý rok prídu pozrieť státisíce ľudí. Ďalšou výhodou je to, že veľkú časť turistov tvoria návštevníci termálneho kúpaliska v Štúrove.

"To znamená, že my vlastne návštevníkovi zo Slovenska, Čiech, Poľska či z inej krajiny, ktorý bude tráviť pobyt v Štúrove, dáme námet, čo má robiť, kam má ísť, keď sa bude nudiť alebo bude zlé počasie. A to považujem za veľmi významné, dávať takéto informácie práve tam, kde turista naozaj je a kde mu to naozaj pomôže k tomu, aby sa mohol zorientovať, ísť niekam na výlet a spoznať tak nielen Štúrovo a Ostrihom, ale aj ďalšie zaujímavosti na území Nitrianskeho kraja. Sme radi, že sa tento projekt podaril a že náš maďarský partner ho takto ústretovo prijal," dodal Balko.