Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Otvorený list účastníkov XXV. snemu SLeK poslancom NR SR

Parlament Foto: TASR/Štefan Puškáš

Účastníci XXV. snemu Slovenskej lekárnickej komory v liste požiadali poslancov o podporu a schválenie vládnych návrhov noviel zákona o liekoch a zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov.

Bratislava 27. novembra (TASR-OTS) - Otvorený list účastníkov XXV. snemu SLeK poslancom NR SR:

Vážená pani poslankyňa,

vážený pán poslanec, na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá začne v utorok 27. novembra 2012, budete v II. čítaní rokovať aj o dôležitých vládnych návrhoch noviel zákona o liekoch a zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov.

Dovoľte nám, účastníkom XXV. snemu Slovenskej lekárnickej komory v Košiciach, požiadať vás o podporu a schválenie týchto vládnych návrhov.

Tieto návrhy prinášajú nesporné pozitíva, ktoré zlepšia dostupnosť liekov pre slovenských pacientov a štandardizujú slovenský liekový trh na všetkých úrovniach od transparentnejšej cenotvorby liekov, ich vstupu na trh, úpravy podmienok prevádzkovania lekární až po obmedzenie marketingových aktivít. V súvislosti s novou úpravou marketingových aktivít zvlášť pozitívne vnímame zákaz poskytovania akýchkoľvek výhod pri výdaji liekov na lekársky predpis.

Týmto listom Vás chceme informovať o pozitívach, ktoré tento krok prinesie celému odvetviu, ako aj občanom – pacientom. V kontexte systémovej úpravy oboch noviel zákonov predložených vládou SR Vás zároveň chceme požiadať o dôsledné zhodnotenie a nepodporenie pozmeňovacieho návrhu poslanca Richarda Rašiho, ktorý v rozpore s pôvodným vládnym návrhom zavádza možnosť manipulácie doplatkov za lieky na úrovni distribútorov a lekární.

Od roku 2003 platí zo zákona zásada tzv. „pomernej úhrady“, podľa ktorej pri znížení ceny lieku v lekárni pomer úhrady poisťovne a pacienta zostáva nezmenený. Pomerná úhrada je jedným z kľúčových regulačných nástrojov v rámci kategorizácie liekov a neumožňuje farmaceutickým výrobcom meniť ceny liekov inak, ako v riadnom kategorizačnom konaní (čím neprichádza k umelému zvyšovaniu ceny liekov a úhrady poisťovne). Význam takejto úpravy potvrdzuje fakt, že po jej zavedení prvýkrát medziročne spotreba liekov klesla tak vo finančnom, ako aj v kusovom vyjadrení.

Tzv. vernostné systémy, ktoré tento nástroj obchádzali, vo výraznej miere zvyšujú spotrebu liekov. V období rokov 2005-2009, keď boli na Slovensku povolené, stúpli náklady na lieky o takmer 70%!

Vládny návrh novely zákona, ktorý ruší vernostné systémy, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská prezentovala aj v liste účastníkom Lekárnického kongresu v Žiline, 20. októbra 2012 slovami: „Okrem iného navrhujeme zrušiť vernostné systémy, pretože priestor pri cenotvorbe liekov vidím jednoznačne v tom, že treba znížiť cenu lieku pre všetkých užívateľov, nie riešiť to čiastkovými zľavami, ktoré v konečnom dôsledku siahajú do vrecka pacientom a sú iba marketingovým ťahom, jednoducho – vernostné systémy nepatria do lekární, ktoré sú zdravotníckymi zariadeniami.“

Rovnako sa ministerstvo vyjadrilo aj v dôvodovej správe predkladanej novely: „Vernostné systémy sú nesystémovým opatrením, pretože v celom zákone sa marketingové aktivity zakazujú a platné znenie zákona umožňuje používať ich len poskytovateľom lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach a v pobočkách verejných lekární a sú zacielené na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, na pacientov ako priamych užívateľov liekov.“

V pozdravnom liste adresovanom účastníkom Lekárnického kongresu v Žiline, predseda výboru pre zdravotníctvo NR SR Richard Raši, píše: „Teší ma, že poslanci Národnej rady už v prvom čítaní prerokúvali zákon, ktorý ruší vernostný systém aj rozmach sieťových lekární na Slovensku. Po schválení sa tak vďaka novele zákona opäť posilní zdravotnícky charakter lekární. Aby v nich nedominovala maximalizácia zisku a marketing, ale predovšetkým odbornosť, vedomosti aj potreby pacientov.“

Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec, Ako lekárnici vnímame zákaz vernostných systémov ako krok správnym smerom, tak k štandardizácii situácie v lekárenstve na Slovensku, ako aj k posilneniu bezpečnosti a odborného prístupu lekárnikov k pacientom. Vernostné systémy na lieky na recept sú z krajín EÚ zakázané vo Švédsku, Fínsku, Dánsku, Rakúsku, Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Grécku, Taliansku či Francúzsku. Vo viacerých krajinách EÚ súdy jednoznačne rozhodli, že cenová regulácia má v solidárnom systéme zaručiť výdaj liekov za jednotné ceny. Veríme preto, že na nasledujúcej schôdzi parlamentu zahlasujete za posilnenie zdravotníckeho charakteru lekární a  ich odborného zamerania a podporíte novelu zákona č. 362/2011 Z. z. v znení vládneho návrhu, ktorý prešiel prvým čítaním. Zároveň Vás žiadame o odmietnutie pozmeňovacieho návrhu poslanca Richarda Rašiho, ktorý vznikol na poslednú chvíľu a dlhodobo naruší stabilitu zásobovania liekmi v SR. Návrh zásadným spôsobom mení dlhodobo nastavené regulačné mechanizmy cenotvorby liekov. Sme presvedčení, že takýto krok by mal prejsť minimálne štandardným pripomienkovým konaním a odbornou diskusiou všetkých zúčastnených strán. Je systémovo oveľa horšou obdobou rušených vernostných systémov, s oveľa nebezpečnejším dopadom na pacienta, slovenské lekárenstvo a verejné financie. Čo je na tomto návrhu najhoršie (pre občana – pacienta, ako aj pre celé odvetvie)? de facto odovzdáva lekárenstvo do rúk dominantnej siete lekární vlastnenej finančnou skupinou Penta. Pritom verejnosti bol predložený len pár minút po odovzdaní tendenčnej a manipulatívnej petície tejto firmy do podateľne NR SR.

V Košiciach 25. 11. 2012 Účastníci XXV. Snemu Slovenskej lekárnickej komory