Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Otvorili PRIOR, jubilujú americký prezident Biden a speváčka Čírová

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 132 rokmi sa narodil americký astronóm EDWIN POWELL HUBBLE, podľa ktorého dostal pomenovanie Hubblov teleskop.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Výhodný nákup pod jednou strechou, ako znel reklamný slogan prvého nákupného reťazca v bývalom Československu, má u nás tradíciu od 20. novembra 1968. V tento deň otvorili v Bratislave prvý PRIOR. Bol najväčším obchodným domom v ČSSR. Jeho otvorenie spôsobilo riadnu senzáciu. Nápor ľudí bol obrovský. V prvý deň ho navštívilo 40-tisíc zákazníkov a polícia s vojakmi niekoľko dní museli regulovať jeho návštevnosť.


V roku 1959 prijalo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov Deklaráciu práv dieťaťa. Dnes si preto pripomíname Svetový deň detí. Na Slovensku sa ako Medzinárodný deň detí uchytil dátum 1. jún.


Pred 76 rokmi sa v Norimbergu začal proces s nemeckými nacistickými predstaviteľmi, ktorí boli obvinení z vojnových zločinov.


V roku 1952 sa začal monsterproces s komunistickými funkcionármi, ktorí boli vyhlásení za členov protištátneho sprisahaneckého centra. Medzi obvinenými boli aj niekdajší minister zahraničia Vladimír Clementis a ekonóm Eugen Löbl. Clementisa odsúdili na smrť a popravili.


V roku 1947 si povedali svoje áno vo Westminsterskom opátstve v Londýne vtedy 21-ročná princezná Elizabeth, súčasná britská kráľovná Alžbeta II. a nadporučík britských námorných síl Philip Mountbatten.


Sledovanou udalosťou sa v roku 1998 stala aj výstavba Medzinárodnej kozmickej stanice (ISS).


Pred 132 rokmi sa narodil americký astronóm EDWIN POWELL HUBBLE, podľa ktorého dostal pomenovanie Hubblov teleskop. Vesmírny ďalekohľad obieha na obežnej dráhe okolo Zeme od apríla 1990. Oko do vesmíru prinieslo dosiaľ množstvo jedinečných záberov z kozmu.


Pred 201 rokmi sa v Bratislave narodil architekt a staviteľ IGNATZ FEIGLER ml. Projektoval Krajinskú nemocnicu, hotel Savoy či synagógu na Zámockej ulici.


Pred 106 rokmi sa narodil lekár-oftalmológ ĽUDOVÍT VESELÝ, spoluzakladateľ a prvý prednosta Katedry oftalmológie Slovenského ústavu pre doškoľovanie lekárov. Je autorom prvej slovenskej učebnice oftalmológie - "Choroby oka".


TIBOR FREŠO bol hudobným skladateľom a dirigentom v Slovenskom národnom divadle, Slovenskej filharmónii v Bratislave a Štátnom divadle v Košiciach. Narodil sa pred 103 rokmi.


V roku 1940 sa narodil katolícky cirkevný hodnostár, banskobystrický diecézny biskup RUDOLF BALÁŽ.


Tridsaťtri rokov sa dnes dožíva speváčka MÁRIA ČÍROVÁ.


MAJA MICHAJLOVNA PLISECKÁ bola svetoznáma ruská primabalerína, choreografka a herečka. Narodila sa pred 96 rokmi.


Prezident Spojených štátov amerických JOSEPH BIDEN sa dnes dožíva 79 rokov.


Americká herečka BO DEREKOVÁ bola v 80. rokoch 20. storočia hollywoodským sex-symbolom. Dnes oslávi 65 narodeniny.


Dnešný deň je aj Medzinárodným dňom bez fajčenia, meniny oslavuje Félix. Meno má latinský pôvod a v preklade znamená „šťastný“.