Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Urban: Dôvody kolúznej väzby Vladimíra P. pominuli, podávame sťažnosť

Vladimír P., archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Vladimír P. je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca.

Bratislava 5. mája (TASR) – Dôvody kolúznej väzby bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. pominuli a jeho obhajoba podá voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sťažnosť, ktorou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR. TASR to uviedol obhajca Vladimíra P. Ondrej Urban.

„Chcem uviesť, že sudca rozhodol pol na pol. To znamená, že nevyhovel našej žiadosti o prepustenie a ponechal kolúznu väzbu. Na druhej strane nevyhovel návrhu prokurátora na rozšírenie dôvodov preventívnej väzby. Takže budeme podávať sťažnosť v tej časti, kde budeme tvrdiť, že dôvody kolúznej väzby pominuli," objasnil advokát.

Podľa jeho slov hlavný dôvod, ktorý obhajoba ani nenašla uvedený a na ktorý reagovala, bol ten, že v stredu uplynulo 35 dní, odkedy nebol vykonaný žiaden úkon. „Ak je klient v kolúznej väzbe a sudca načrtol len jedného možného svedka, ktorého je možné vypočuť, tak bolo povinnosťou vyšetrovateľa a dozorového prokurátora za celý apríl či dodnes ho vypočuť. Čiže, ak posledný úkon je 31. marca a dnes je 5. mája, nemôže obstáť, že je dôvodná kolúzna väzba. Ten svedok bol minimálne známy 25. marca a dodnes vypočutý nebol, tak potom za mňa klient nemôže byť v kolúznej väzbe," zdôraznil advokát.

Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bolo doručené rozhodnutie ŠTS, ktorý zamietol žiadosť o prepustenie z väzby Vladimíra P. a ponechal ho vo väzbe pre kolúzny dôvod väzby. Zároveň nevyhovel prokurátorovi, ktorý žiadal rozšírenie dôvodov väzby. Sudca ŠTS vo štvrtok (29. 4.) po výsluchu obvineného avizoval, že hneď neoznámi, ako rozhodol o žiadosti Vladimíra P. o prepustenie z väzby.

Vladimír P. je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Zadržali ho príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris B. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40.000 eur.