Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

OZ Ekoteam chce zníženie emisií pre cementárne, pripravilo pripomienky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zo smerníc Európskej únie vyplýva, že krajiny západnej Európy majú nižšie emisné limity ako Slovensko.

Bratislava 25. mája (TASR) - Cementárne na Slovensku by mali mať nižšie emisné limity. Myslí si to predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Ekoteam Mária Matiko Štarková. V pondelok na Ministerstve životného prostredia SR odovzdala petíciu za zníženie limitu emisií pre cementárne na Slovensku. Združenie pripravilo aj pripomienky k novele zákona o ochrane ovzdušia na zmenu limitov emisií. Štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana deklaroval, že ich pripomienky k zákonu budú podrobne zhodnotené.

Návrh na zníženie emisných limitov predstavili štyri občianske združenia z obcí Rohožník a Slošnica v okrese Malacky, Horné Srnie v okrese Trenčín a Dvorníky-Včeláre v okrese Košice-okolie, ktoré majú vo svojom okolí cementárne. Tie v obciach spôsobujú zvýšenú prašnosť a hluk, hovorí Matiko Štarková. Dotknuté štátne orgány podľa nej limity emisií z cementární neriešia.

Zo smerníc Európskej únie (EÚ) vyplýva, že krajiny západnej Európy majú nižšie emisné limity ako Slovensko. "Stále sme nepochopili, prečo to nefunguje na SR. Chceme také isté limity ako v Nemecku," povedala Matiko Štarková. Poznamenala tiež, že ak dokážu nemecké spoločnosti dodržiavať nižšie emisné limity, tak by to mohlo fungovať aj na Slovensku.

Hovorkyňa spoločnosti CRH (Slovensko), ktorá prevádzkuje cementáreň v Rohožníku, Alžbeta Timárová tvrdí, že emisné limity sú na Slovensku podobné ako i v ostatných štátoch EÚ okrem Nemecka a Rakúska. "Ak by prišlo k sprísneniu emisných limitov, je potrebné počítať s prechodným obdobím, počas ktorého prevádzkovatelia musia zosúladiť svoje technológie a nové požiadavky. V Nemecku to boli napríklad štyri roky," hovorí Timárová. Dodáva, že emisné limity sú témou, ktorá si vyžaduje diskusiu odborníkov z ministerstva životného prostredia, výrobcov a mimovládnych organizácií.

Viacerí obyvatelia postihnutých obcí majú respiračné ochorenia, alergie, problémy so štítnou žľazou či rakovinu. "Podľa štatistík sú najväčšími znečisťovateľmi cementárne," poznamenala Matiko Štarková.

Timárová deklarovala, že cementáreň v Rohožníku dodržiava povolené emisné normy a výsledky emisných meraní pravidelne uverejňujú na webovej stránke. "S aktivistami z Rohožníka mávame aj pravidelné stretnutia, kde diskutujeme o tom, aké investície a aktivity v cementárni robíme," podotkla.

Envirorezort sa téme ochrany ovzdušia intenzívne venuje. Smatana očakáva, že v rámci týždenných stretnutí s občianskymi združeniami na ministerstve sa stretnú aj s OZ Ekoteam.