Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OZ Paragrafy medicíny chystá pre seniorov online vzdelávanie o právach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Jednotlivé webináre budú zároveň pre predčasných, starobných i invalidných dôchodcov, ako aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bezplatné.

Bratislava 15. februára (TASR) - Občianske združenie (OZ) Paragrafy medicíny pripravuje pre seniorov on-line vzdelávanie, ktoré im má pomôcť pri dodržiavaní pacientskych práv a lepšie sa orientovať v zdravotnom systéme. Päť on-line školení v oblasti medicínskej práce usporiada združenie od februára do júna.

"Pri príprave jednotlivých školení a výbere tém sme kládli dôraz na zrozumiteľnosť a možnosti praktického využitia poskytnutých informácií," vysvetľuje zakladateľ združenia a zároveň pacientsky ombudsman Národného onkologického ústavu v Bratislave Pavel Štukovský.

Počas nich sa záujemcovia dozvedia napríklad podrobnosti o svojich pacientskych právach a povinnostiach či výbere poplatkov v ambulanciách. Lektori im poradia, ako postupovať pri hľadaní lekára, kedy má význam podávať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, kto a za akých okolností sa môže liečiť v cudzine, prípadne ako je to s úhradou drahých liekov. Seniorom tiež vysvetlia, čo sú klinické skúšania a v akých prípadoch môžu pacientovi pomôcť.

Pri realizácii projektu spolupracujú s občianskym združením aj študenti práva. Tí pomôžu seniorom s technickou podporou pri on-line školeniach. Tým sa popri vzdelávaní v medicínskom práve prispeje aj k rozvoju digitálnych zručností ľudí vo vyššom veku. Jednotlivé webináre budú zároveň pre predčasných, starobných i invalidných dôchodcov, ako aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) bezplatné.