Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Občianske združenie Proti prúdu spustil darcovskú kampaň Daruj domov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na pomoc ľuďom bez domova vyzývajú aj niektorí známi ľudia, ktorí si v nasledujúcich dňoch na niektorých miestach v Bratislave opäť vyskúšajú, ako je to predávať časopis Nota bene.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Občianske združenie (OZ) Proti prúdu, vydavateľ časopisu Nota bene, rozbieha darcovskú kampaň Daruj domov. Pomôcť je možné prispením do zbierky alebo prenajatím bytu človeku či ľuďom bez domova. Práve domov je totiž to, čo najviac potrebujú. V rámci programu hľadá združenie desať bytov na prenájom.

Združenie sa tiež odvoláva na štatistiky, podľa ktorých bývanie znižuje o polovicu návštevy pohotovosti, trojnásobne znižuje riziko duševných chorôb a hospitalizácie. "Ľudia sa nemusia sústrediť len na prežitie. Môžu sa zotaviť z traumy bezdomovectva a venovať sa problémom, na ktoré dovtedy nemali silu ani čas," približuje Nina Beňová z programu Bývanie Nota bene. Zažívať tiež nemusia strach, hluk, stres či zimu, ktoré bývajú častou realitou v rôznych ubytovniach.

Združenie už päť rokov spolupracuje v rámci programu so súkromnými prenajímateľmi, ktorí sú ochotní prenajať byt za dostupnú cenu. Doteraz sa takto pomohlo 25 ľuďom bez domova v prenajatých bytoch, viac ako 90 percent z nich si bývanie udržalo.

O prenajaté byty a ich sprostredkovanie sa stará Sociálna nájomná agentúra Nota bene, ktorá je pilotnou iniciatívou svojho druhu na Slovensku. Priamo v bytoch klientom zároveň pomáha tím sociálnych pracovníkov, psychologička i externí spolupracovníci z oblasti zdravotníctva. Práve príspevky od darcov pomáhajú zabezpečiť napríklad odbornú sociálnu a psychologickú pomoc, ale tiež pokryť príspevky na bývanie, či zabezpečiť menšie opravy, úpravy alebo vybavenie bytu. V súčasnosti je takto podporovaných 20 predajcov Nota bene v 14 prenajatých bytoch.

Na pomoc ľuďom bez domova vyzývajú aj niektorí známi ľudia, ktorí si v nasledujúcich dňoch na niektorých miestach v Bratislave opäť vyskúšajú, ako je to predávať časopis Nota bene.

Slovensko sa v Lisabonskej deklarácii zaviazalo ukončiť bezdomovectvo do roku 2030. Krajine však chýbajú kľúčové nástroje, teda cenovo dostupné nájomné byty a dostatočný príspevok na bývanie. Väčšina ľudí bez domova sa svojho domova nedožije. Mnohí podľa združenia dožívajú svoje životy zaseknutí v krízových službách, v preplnených ubytovniach, nocľahárňach alebo na ulici. Ľudia bez domova priemerne umierajú o 30 rokov skôr ako bežná populácia.