Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OZ Slniečko na ceste: Deti treba naučiť primerane pravidlá premávky

Areál Materskej školy (MŠ) na Nábreží sv. Cyrila v Prievidzi je obohatený o dopravné ihrisko. Využívať ho budú môcť nielen deti z tamojšej škôlky, ale i z ostatných MŠ a široká verejnosť. Nové dopravné ihrisko, ktoré sa začalo budovať v júni tohto roka, 17. októbra 2013 slávnostne odovzdali do užívania škôlkarom. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Podľa predstaviteľov združenia deti v nemocnici počas pobytu potrebujú aspoň na chvíľu zabudnúť na to, čo prežili.

Bratislava 17. júna (TASR) – Deti aj ich rodičia by mali aj v lete na cestách pamätať na bezpečnosť, aby zabránili úrazom v premávke. „Je lepšie sa radšej dvakrát pozrieť na všetky strany. Deti preto vedieme k tomu, aby poznali základné pravidlá cestnej premávky a aj sa podľa nich správali,“ priblížila pre TASR Lenka Tašková Valicová z občianskeho združenia (OZ) Slniečko na ceste, ktoré pôsobí na Klinike detskej chirurgie (KDCH) Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave.

Združenie pomáha hospitalizovaným pacientom, pripravuje pre nich aktivity na spríjemnenie pobytu v nemocnici a tiež vykonáva aktivity zamerané na prevenciu vzniku úrazov. „Deti primeranou a hravou formou učíme rozoznávať dopravné značky a základné pravidlá cestnej premávky. Na našom prenosnom dopravnom ihrisku si môžu vyskúšať rôzne situácie, aj tie nepríjemné, aby vedeli, ako sa cítia a čo zažívajú všetci účastníci cestnej premávky. Skúsiť si môžu aj rolu policajta," hovorí Tašková Valicová. „V spolupráci s Červeným krížom ich zasa pravidelne učíme, ako poskytnúť prvú pomoc, ošetriť menšie zranenia a čo robiť v krízových situáciách,“ povedala. Ako figuranti im slúžia plyšové zvieratká.

Lekári ročne vyšetria v ambulanciách KDCH v Bratislave približne 20.000 pacientov a hospitalizujú takmer 5000 detí. „Z nich asi 3000 podstúpi operáciu,“ priblížila štatistiky Tašková Valicová. Medzi najzávažnejšie stavy patria úrazy hlavy, brucha či hrudníka.

Podľa predstaviteľov združenia deti v nemocnici počas pobytu potrebujú aspoň na chvíľu zabudnúť na to, čo prežili. „Potrebujú sa niečím zamestnať, zahrať a zabaviť sa alebo sa len porozprávať. Naši dobrovoľníci chodia na kliniku detskej chirurgie a venujú sa deťom, čítajú si spolu, hrajú hry alebo sa s nimi rozprávajú,“ menuje aktivity združenia na chirurgickej klinike.

Predstavitelia OZ Slniečko na ceste sa v rámci svojich možností snažia vylepšiť a zútulniť priestory nemocnice, v ktorých sú deti často veľmi dlhý čas. „Podieľali sme sa na mnohých nevyhnutných rekonštrukciách viacerých oddelení na klinike, napríklad na výmene všetkých okien, rekonštrukcii kúpeľní, sesterských izieb a preväzovní, na výmene podláh aj vybudovaní novej kuchynky. Pomohli sme doplniť chýbajúci nábytok a staráme sa aj o pravidelnú sezónnu výzdobu oddelení,“ hovorí Tašková Valicová.

Združenie zorganizovalo tiež viacero zbierok predmetov, ktoré na klinike chýbali. Medzi ne patria napríklad detské pyžamá či napínacie plachty na postele a podobne. „Informácia, že na klinike chýbajú pyžamá, vyvolala takú obrovskú vlnu solidarity a pomoci, že sme sa o ne nakoniec mohli podeliť aj s klinikami v Banskej Bystrici a Košiciach,“ tvrdí.

V rámci prevencie úrazov sa OZ Slniečko na ceste zúčastňuje sa na veľkých detských akciách, kde realizuje aktivity s ňou spojené. Tiež vydalo viaceré knihy veselých náučných príbehov, vďaka ktorým deti spoznajú pravidlá, ktoré platia nielen pre vodičov, ale aj pre chodcov a cyklistov. S osvetou im pomáhajú aj paralympionik Jozef Metelka a maratónec Marcel Matanin.