Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OZ Spoločnosť Prometheus a Ethos vítajú nárast ľudí bez vyznania

Na snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zároveň však výsledok považujú za hrubo skresľujúci.

Bratislava 21. januára (TASR) - Občianske združenia Spoločnosť Prometheus – združenie svetských humanistov a Ethos vítajú nárast ľudí, ktorí sa nehlásia k žiadnemu náboženskému vyznaniu. Reagovali tak na zverejnené výsledky Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.

"Aj tieto výsledky potvrdzujú, že sekulárni občania - občania bez náboženského vyznania - tvoria významnú časť obyvateľov Slovenska," uviedla Spoločnosť Prometheus. Vyzýva preto predstaviteľov štátu, aby prestali ignorovať občanov bez náboženstva a pochopili, že aj oni tvoria súčasť slovenskej spoločnosti. Žiadajú rešpekt, diskusiu a pomoc pri napĺňaní potrieb sekulárnych občanov SR.

Občianske združenie Ethos víta, že vo výsledkoch sčítania sa odrazil nárast ľudí, ktorí sa nehlásia k žiadnej cirkvi a u ktorých možno automaticky predpokladať sekulárne postoje k riadeniu štátu. Zároveň však výsledok považujú za hrubo skresľujúci. Poukazujú na kampaň rímskokatolíckej cirkvi, ktorá mala presviedčať pokrstených ľudí, aby sa k nej prihlásili. Nepozdáva sa im ani forma informovania o výsledkoch na stránke Štatistického úradu SR.

Viac ako polovica obyvateľov Slovenska (55,8 percenta) sa v minuloročnom sčítaní prihlásila k rímskokatolíckemu náboženskému vyznaniu. Ide o viac ako 3,04 milióna obyvateľov. Z hľadiska početnosti nasleduje evanjelické náboženské vyznanie s 5,3 percenta (287.000) a gréckokatolícke so štyrmi percentami (218.000). Druhou najpočetnejšou skupinou je však skupina bez náboženského vyznania. Takmer 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje 23,8 percenta, uviedlo, že je bez náboženského vyznania.