Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

OZ Srdcom doma navrhuje rozšírenie možnosti zúčastniť sa na volbách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Momentálne môžu Slováci voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Občianske združenie (OZ) Srdcom doma navrhuje viaceré zmeny súvisiace s rozšírením možnosti zúčastniť sa na voľbách. Plánuje ich prezentovať aj vo vznikajúcej pracovnej skupine v rámci Ministerstva vnútra (MV) SR. Pre TASR to uviedol predstaviteľ združenia Samuel Zubo. OZ chce hovoriť o možnosti voliť poštou na území SR aj v zahraničí, a to vo všetkých voľbách. Presadzuje tiež, aby bolo možné odovzdať hlas na úrade v SR aj na veľvyslanectve SR v zahraničí. Momentálne môžu Slováci voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady (NR) SR, a to poštou.

Rezort vnútra by mal tiež podľa združenia pred každými voľbami organizovať informačnú kampaň štátu v spolupráci s tretím sektorom. Takisto by malo MV vytvoriť aplikáciu, ktorá voličovi umožní zistiť, či je občanom SR, v ktorých voľbách môže hlasovať, či sledovať zásielku s hlasovacími lístkami. Združenie tiež chce, aby sa zlepšila distribúcia žiadostí o voľbu poštou, ako aj zrýchlilo spracovanie žiadostí.

Srdcom doma víta, že ministerstvo vytvára priestor pre širokú odbornú diskusiu k téme volieb. Na rezorte vnútra sa tvorí pracovná skupina, ktorá má posúdiť a analyzovať bezpečnostné riziká elektronického hlasovania vo voľbách do NR SR. Zubo uviedol, že aj zástupcovia združenia by mali byť pozvaní na úvodné septembrové stretnutie skupiny.

Vytvorenie pracovnej skupiny vyplýva zo záväzku z programového vyhlásenia vlády (PVV). Kabinet v ňom uviedol, že "po zvážení bezpečnostných rizík zavedie popri klasickom hlasovaní aj elektronické hlasovanie vo voľbách, aby tak mohli slobodne voliť všetci občania SR bez ohľadu na to, kde v zahraničí sa v deň volieb nachádzajú".

Tím Srdcom doma tiež vyvíja v spolupráci s technologickým partnerom riešenie, ktoré by umožnilo elektronické hlasovanie s použitím elektronickej identifikačnej karty (eID). Umožniť by mohlo hlasovanie obecných zastupiteľstiev bez potreby stretnutia či participáciu občanov na miestnych hlasovaniach. Riešenie chce prezentovať v septembri na Týždni otvoreného vládnutia organizovanom ministerstvom vnútra.