Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Ozbrojené sily SR čaká cvičenie Alertex 2023

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vzhľadom na plánované cestné presuny vojenskej techniky OS SR apelujú na verejnosť, aby sa zdržala šírenia nepravdivých informácií, ktorých cieľom je podrývať dôveryhodnosť ozbrojených síl.

Bratislava 17. mája (TASR) – Ozbrojené sily (OS) SR čaká previerkové cvičenie Alertex 2023. Zapojí sa doň 10.000 vojakov a zamestnancov všetkých útvarov ozbrojených síl s pridelenou technikou. V súvislosti s cvičením armáda upozorňuje na cestné presuny techniky aj zintenzívnenie aktivity vo svojich objektoch. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Cieľom cvičenia je preveriť činnosť celých ozbrojených síl pri uvádzaní do vyšších stupňov bojovej pohotovosti, ako aj plnenie úloh na ochranu síl a ďalších úloh v stave bezpečnosti v reakcii na rôzne formy hybridných hrozieb. Súčasne budú vojaci plniť úlohy v spolupráci s ďalšími zložkami štátnej správy a bezpečnostnými zbormi, najmä v okolí štátnej hranice SR,"
uviedol zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Ľubomír Svoboda, ktorý je zároveň riadiacim cvičenia.

Vzhľadom na plánované cestné presuny vojenskej techniky OS SR apelujú na verejnosť, aby sa zdržala šírenia nepravdivých informácií, ktorých cieľom je podrývať dôveryhodnosť ozbrojených síl. Zároveň žiadajú spoluobčanov, aby v prípade stretnutia s presúvajúcimi sa jednotkami dodržiavali pokyny sprevádzajúcich vozidiel, kolóny presúvajúcej sa techniky nefilmovali a dodržiavali pravidlá cestnej premávky.

Hovorca tiež vopred odmietol spojitosť dlhodobo plánovaného cvičenia zameraného na preverenie pripravenosti na plnenie stanovených úloh s agresiou vojsk Ruskej federácie na Ukrajine.