Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ozbrojené sily SR si prevzali druhý tank Leopard 2A4 od Nemecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Tank prebrali v Nemecku príslušníci 14. tankového práporu Trebišov, 42. zásobovacej základne Martin OS SR a zástupcovia sekcie modernizácie Ministerstva obrany SR.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR si prevzali druhý tank Leopard 2A4, ktorý Slovensko dostalo od Nemecka ako náhradu za 30 kusov bojových vozidiel pechoty (BVP-1) darovaných Ukrajine. Ostatných 13 tankov majú dodávať priebežne do konca roka. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

Tank prebrali v Nemecku príslušníci 14. tankového práporu Trebišov, 42. zásobovacej základne Martin OS SR a zástupcovia sekcie modernizácie Ministerstva obrany SR. Ako priblížil poverený minister obrany Jaroslav Naď, technika ešte pred odovzdaním prechádza komplexnou opravou v spoločnosti Rheinmetall Landsysteme.

Prvý z dodaných tankov už podľa hovorkyne prešiel aj skúškami na overenie vybraných takticko-technických parametrov vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie. Rezort aktuálne pracuje na ich vyhodnocovaní.

"Pre zavedenie tankov do OS SR bude potrebné aj preškolenie osádok, ktoré v priestoroch Centra výcviku Lešť v lete tohto roka zabezpečia príslušníci Bundeswehru," doplnila Kakaščíková.