Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ozbrojené sily SR zintenzívňujú výcvikové aktivity

Na snímke príslušník a vojenská technika jednotiek 2 CAV Regimentu USA na leteckej základni Kuchyňa, ktoré sa presúvajú na plánované cvičenie Saber Strike 2022 vo štvrtok 17. februára 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Súčasťou výcvikových aktivít budú cestné presuny vojenských vozidiel našich i spojeneckých ozbrojených síl. V tejto súvislosti žiadajú OS SR verejnosť o zhovievavosť.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR zintenzívňujú výcvikové aktivity. Zamerajú sa najmä na defenzívne aktivity potrebné na zabezpečenie obrany Slovenska. Ako načrtol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko, pri výcviku budú spolupracovať aj so spojeneckými jednotkami prichádzajúcimi v rámci predsunutej prítomnosti NATO. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Na tento rok sme predpokladali návrat k plnohodnotnému výcviku, pretože naším poslaním je brániť Slovenskú republiku pred napadnutím cudzou mocou. Vojna na Ukrajine niektoré naše výcvikové aktivity urýchlila a najmä v oblasti odbornej prípravy štábov sme niektoré aktivity vykonali skôr. Toto nám umožnilo byť dostatočne pripravení na akýkoľvek scenár vývoja krízy," uviedol Zmeko.

Úlohou pripravovaných výcvikov bude okrem zladenia postupov slovenských a spojeneckých jednotiek pri vedení obranných operácií aj docvičenie bežných vojenských zručností najmä v súvislosti s poznatkami získanými počas prebiehajúcej vojny na území Ukrajiny. "K nárastu výcvikových aktivít pristupujeme aj z dôvodu aktuálne relatívne nižšej pravdepodobnosti operačnej činnosti ruských vojsk v blízkosti nášho územia, preto chceme využiť čas na zlepšenie pripravenosti našich vojakov," dodal hovorca.

Súčasťou výcvikových aktivít budú cestné presuny vojenských vozidiel našich i spojeneckých ozbrojených síl. V tejto súvislosti žiadajú OS SR verejnosť o zhovievavosť.