Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ozbrojené sily zabezpečili výcvik pre vyše 600 ukrajinských vojakov

Na snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: TASR - Pavol Zachar

OS SR pomáhali aj s prevádzkou logistických prekladísk, takzvaných hubov a s tým súvisiacou organizáciou cestnej a vlakovej prepravy vojenského a humanitárneho materiálu na Ukrajinu.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR zabezpečili počas uplynulých mesiacov výcvik pre viac ako 600 ukrajinských vojakov. Výcvik sa uskutočnil v rámci cvičenia European Shield, ale aj prípravy špecialistov na rôzne druhy výzbroje a techniky používanou ukrajinskou armádou. V rámci Asistenčnej misie Európskej únie (EUMAM) chcú v zabezpečovaní výcviku pokračovať aj v budúcom roku. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

OS SR pomáhali aj s prevádzkou logistických prekladísk, takzvaných hubov a s tým súvisiacou organizáciou cestnej a vlakovej prepravy vojenského a humanitárneho materiálu na Ukrajinu. "Už od jarných mesiacov sa OS SR podarilo zmanipulovať a odoslať viac ako 11.500 ton materiálu a zabezpečiť takmer 250 cestných a vlakových presunov," priblížil hovorca. Armáda poskytla tiež na jednom zo svojich útvarov priestor na výstavbu a prevádzku strediska na opravu vojenskej techniky používanej na Ukrajine.

V rámci misie EUMAM sa budú slovenskí vojaci podieľať na zabezpečení výcviku jednotlivca a špecialistu na našom území, ako aj na koordinácii výcvikových aktivít v rámci krajín Európskej únie, ktoré na aktivite participujú. "Celý projekt EUMAM je financovaný z rozpočtových zdrojov Únie a pokrýva náklady spojené s výcvikom, vrátane preplatenia poskytnutých služieb, stravovania, ubytovania, ale aj potrebnej vojenskej výstroje," doplnil Zemanovič.

"Pomoc našim ukrajinským kolegom a priateľom je naša povinnosť pre budúcnosť aj našich detí tak, aby žili v pokoji a mieri," uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.