Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ozbrojené sily: Zdieľanie neprávd na internete môže mať vážne následky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Pri každom článku či informácii na internete sa treba uistiť, že ide o dôveryhodný zdroj.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Zdieľanie nepravdivých informácií na internete môže mať vážne následky. Dôležité je preto vždy si najprv overiť dôveryhodnosť zdroja, čítať nielen titulok, ale celý článok a všímať si prípadné chyby či nezrovnalosti. Ozbrojené sily (OS) SR na to upozornili na sociálnej sieti v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

"Pri zdieľaní prežívajú nepravdivé informácie svoj vlastný život a môžu mať vážne následky. Či už spôsobia obavu o vlastné zdravie alebo vedú k rôznym obvineniam, kde strácame akúkoľvek ľudskosť," varujú OS SR.

Pri každom článku či informácii na internete sa treba uistiť, že ide o dôveryhodný zdroj. "Nezdieľajte články, lebo sa vám páči nadpis. Prečítajte si celý článok," radia ozbrojené sily. Odporúčajú tiež overiť si informácie aj z iných zdrojov.

Pozornosť treba podľa OS SR venovať tiež obrázkom. "Priložené obrázky bývajú často upravované, nesúvisia s obsahom alebo sú skutočné, no z inej udalosti," vysvetľujú. Dezinformačné články či komentáre môžu často odhaliť i gramatické chyby.