Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

OZPOCR: Náš názor na prácu v nedeľu a vo sviatok

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Bratislava 4. novembra (OTS) - Odborový zväz pracovníkov obchodu a cestovného ruchu (OZPOCR) so znepokojením prijal výsledok hlasovania 39. schôdze NR SR zo dňa 31. októbra 2014 o návrhu poslancov za KDH pp. Brocku a Přidala na zmenu Zákonníka práce, ktorou chceli zakázať maloobchodný predaj počas nedieľ a štátnych sviatkov.

Na Slovensku počas dní pracovného pokoja pracuje viac ako 19% zamestnancov, čo predstavuje najvyšší podiel z krajín EÚ, čiže v nedeľu pracuje každý piaty zamestnanec.

OZPOCR je presvedčený, že uvedený zákaz predaja by nemal žiadny dopad na ekonomiku, a ani na zamestnanosť v obchode. Sme toho názoru, že aj práca v obchode by mala vytvárať prostredie, ktoré je ústretové k rodine a mala by vytvárať rovnováhu pri plnení si rodinných a pracovných povinností.

Zamestnanci, ktorí pracujú v obchode už nepoznajú nedeľu a štátny sviatok, poznajú iba pracovné dni.

OZPOCR vníma výsledok hlasovania ako momentálne víťazstvo lobistických skupín niektorých obchodných spoločností, ktoré majú najväčší záujem na tom, aby bol maloobchodný predaj 7 dní v týždni a 24 hodín denne.

Zo 122 poslancov prítomných na hlasovaní až 77 nemalo svoj názor na túto tému, a preto sa hlasovania zdržali. Pod lobistickým tlakom menia svoje názory. Pravdepodobne ich vôbec nezaujíma, že práve zamestnanci pracujúci v maloobchode pracujú počas dní pracovného pokoja „na tzv. báze dobrovoľnosti“. Aj verejná mienka je naklonená zatvoreniu obchodov počas nedieľ a štátnych sviatkov, viac ako 58% respondentov (agentúra Polis Slovakia, júl 2014) sa vyslovilo za zákaz predaja a prebiehajúcu petíciu za voľnú nedeľu podpísalo doteraz viac ako 73 000 občanov. Odborový zväz pracovníkov obchodu a cestovného ruchu aj touto cestou ďakuje všetkým, ktorí petíciu a zákaz predaja podporili.

OZPOCR bude aj naďalej presadzovať obmedzenie maloobchodného predaja počas nedieľ a štátnych sviatkov. Voľný čas zamestnanca v obchode nemôže byť závislý iba na potrebách trhu a obchodu, je načase brať ohľad aj na zamestnanca, na jeho zdravie a psychickú pohodu.