Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

OZPŠaV: Je diskriminačné, že odmeny dostanú len niektorí zamestnanci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informoval predseda školských odborárov v reakcii na to, že rezort školstva vyčlenil 11 miliónov eur na odmeny pre zhruba 78.000 zamestnancov.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku považuje za diskriminačné, že odmeny pre pracovníkov v školstve sú určené len pre tých zamestnancov, ktorí pôsobia na základných a stredných školách (aj súkromných a cirkevných) v rámci preneseného výkonu štátnej správy. TASR o tom informoval predseda školských odborárov Pavel Ondek v reakcii na to, že rezort školstva vyčlenil 11 miliónov eur na odmeny pre zhruba 78.000 zamestnancov.

Ondek pripomenul, že v školstve pracuje okolo 155.000 zamestnancov. "Takýto prístup je nespravodlivý voči ostatným zamestnancom pracujúcim v rámci originálnych kompetencií samospráv, ide napríklad o ľudí pracujúcich v školských kluboch detí, materských školách, základných umeleckých školách, jazykových školách, centrách voľného času, školských jedálňach, školských internátoch," priblížil Ondek. Rovnako ide aj o zamestnancov vo financovaní a riadení ministerstva vnútra v bilingválnych gymnáziách, reedukačných centrách, špeciálnych školách, poradenských zariadeniach a školách a školských zariadeniach pri zdravotníckych zariadeniach, či vo financovaní a riadení ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ako sú centrá pre deti a rodiny, ale aj na vysokých školách a priamo riadených organizáciách.

Dané riešenie nepovažujú školskí odborári sa správne. "Opäť sa ukázalo, ako je potrebné, aby financovanie a riadenie regionálneho školstva malo jednu strechu," poznamenal Ondek. S cieľom zabezpečiť finančné ocenenie aj pre ostatných zamestnancov, ktorí nie sú financovaní z ministerstva školstva, oslovia školskí odborári ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), predsedu Združenia miest a obcí Slovenska a prezidenta Únie miest Slovenska.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlení takmer 11 miliónov eur na odmeny pre učiteľov za prácu počas pandémie nového koronavírusu. Odmena by podľa rezortu školstva mala dosiahnuť výšku zhruba 100 eur.