Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Ondek: Medzinárodným dňom učiteľov si pripomenieme zosnulých kolegov

Na archívnej snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Pavel Ondek. Foto: TASR - Pavol Zachar

V rámci tohtoročného Svetového dňa učiteľov zorganizuje Education International celosvetové podujatie na počesť učiteľov a ostatných zamestnancov školstva, ktorí počas pandémie zomreli.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Počas utorkového (5.10.) Svetového dňa učiteľov sa odborové zväzy učiteľov na celom svete pod vedením Education International rozhodli vzdať úctu zosnulým kolegom a ich rodinám, ako aj všetkým zamestnancom školstva, ktorým pandémia nového koronavírusu spôsobila zdravotné a existenčné problémy. TASR o tom informoval predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek.

"Pandémia ochorenia COVID-19 neprestáva ovplyvňovať život po celom svete, pričom sektor vzdelávania je jeden z najviac zasiahnutých. Okrem zatvárania škôl a straty prístupu k vzdelávaniu ovplyvnila pandémia nespočetné množstvo životov pedagógov, ktorí viedli a inšpirovali svojich študentov, ich rodiny a celé komunity," uviedli školskí odborári. Mnohým z nich spôsobila táto choroba vážne zdravotné problémy a niektorí jej dokonca podľahli. "Preto sa tento ročník bude niesť predovšetkým v znamení spomienok na našich kolegov a priateľov, ktorých zasiahla pandémia," doplnili.

V rámci tohtoročného Svetového dňa učiteľov zorganizuje Education International celosvetové podujatie na počesť učiteľov a ostatných zamestnancov školstva, ktorí počas pandémie zomreli. V rámci utorkového online podujatia sa stretnú nielen pedagógovia a odborári, ale aj globálna komunita, aby si pripomenuli ich celoživotnú prácu, oddanosť svojim študentom, vernosť svojej profesii a ich odvahu. "Nikdy na nich nezabudneme. Budú vždy prítomní v našich srdciach a v našich mysliach. Zaregistrovať sa na podujatie môžete na stránke https://www.teachercovidmemorial.org/tribute-event/. Spomienka sa začne globálnou minútou ticha 5. októbra o 12.00 h," informujú školskí odborári. Education International zároveň spustilo špeciálnu pamätnú webovú stránku www.teachercovidmemorial.org, na ktorej si môže verejnosť pripomenúť príbehy svojich kolegov, pedagógov z celého sveta, ktorí zomreli počas pandémie.

Svetový deň učiteľov sa každoročne oslavuje 5. októbra. Počas tohto dňa by mal celý svet upriamiť pozornosť na dôležitosť učiteľského povolania a mimoriadny význam práce každého učiteľa pre rozvoj celej spoločnosti.