Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy vyjadril podporu Ukrajincom

Na archívnej snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Pavel Ondek. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zároveň aj hlbokú solidaritu a podporu ukrajinskému ľudu, všetkým pedagogickým, odborným a nepedagogickým zamestnancom, žiakom a študentom.

Bratislava 24. februára (TASR) - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku vyjadruje vážne znepokojenie nad alarmujúcou situáciou na Ukrajine. Zároveň aj hlbokú solidaritu a podporu ukrajinskému ľudu, všetkým pedagogickým, odborným a nepedagogickým zamestnancom, žiakom a študentom. TASR o tom informoval predseda školských odborárov Pavel Ondek.

"V týchto dňoch sme zároveň v neustálom kontakte s vedením nášho partnerského Odborového zväzu zamestnancov školstva a vedy na Ukrajine so sídlom v Kyjeve," priblížil. Zároveň poukázal na to, že s rastúcimi obavami sledujú najnovší vývoj na ukrajinskej hranici s Ruskom. "Vojenskú agresiu Ruska považujeme za bezprecedentné porušenie medzinárodného práva a ohrozenie mierového poriadku v Európe. Odsudzujeme akékoľvek násilné činy, predovšetkým s použitím ozbrojenej sily, a dúfame v mierové urovnanie konfliktu," dodal.

OZPŠaV na Slovensku vyzval zástupcov vlád Ruska a Ukrajiny, ako aj predstaviteľov európskych a medzinárodných inštitúcií, aby vyvinuli maximálne úsilie na deeskaláciu aktuálnej situácie a hľadanie mierových riešení bez dosahov na nevinné obyvateľstvo.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.