Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

P. Abrhan si nemyslí, že Kiska môže spĺňať kritériá KDH na prezidenta

Prezidentský palác Foto: TASR/Tomáš Halász

Podľa prieskumu agentúry Focus 60 percent ľudí by malo za prezidenta SR radšej nezávislú osobnosť ako politika.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Kresťanskí demokrati by chceli za prezidenta človeka s politickými skúsenosťami, ktorý dokáže zvládať prípadné krízové situácie na politickej scéne a zjednotiť čo najviac stredopravých strán. Podpredseda KDH Pavol Abrhan si nemyslí, že by Andrej Kiska, ktorý ako prvý oficiálne ohlásil kandidatúru na prezidenta SR, mohol napĺňať tieto kritériá.

"Nemyslím si, že je dostatočne skúsený politik na to, aby mohol napĺňať tieto kritériá," povedal pre TASR Abrhan. Zdôraznil, že pravica sa pokúša o spoločného kandidáta. Stredopravé spektrum sa podľa jeho slov pokúsi o kandidáta so spomínanými kritériami. Podľa Abrhana chce KDH za prezidenta človeka s politickými skúsenosťami preto, že "funkcia prezidenta nesie so sebou aj politickú zodpovednosť".

Šéfovi poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovítovi Kaníkovi sa Andrej Kiska pozdáva. "Keď si zoberieme naše kritérium, že to musí byť morálne spôsobilý človek a kandidát s reálnou šancou vyhrať, myslím, že pán Kiska ho s najväčšou pravdepodobnosťou spĺňa," uviedol Kaník. Pozitívne Kisku hodnotí aj líder OĽaNO Igor Matovič. "Je to zaujímavý človek so zaujímavou históriou a bodaj by takých v tej súťaži bolo viac," povedal pre TASR s tým, že OĽaNO chce počkať, či sa neobjavia ešte lepší.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár bol zdržanlivý. "Pokiaľ rokujeme, nebudem komentovať žiaden personálny návrh, ani kandidatúru pána Kisku," povedal.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko si myslí, že jeden známy kandidát je málo. "Najprv musia padnúť všetky mená a potom sa rozhodneme. V našej strane platia dve kritériá, teda aby nebol komunista a nespolupracoval so ŠtB. Dobré by bolo, keby mali opozičné strany spoločného kandidáta," zopakoval.

Podľa prieskumu agentúry Focus 60 percent ľudí by malo za prezidenta SR radšej nezávislú osobnosť ako politika. Uvádza to dnešné vydanie denníka Sme. Prvým oficiálnym kandidátom je Andrej Kiska. "Som definitívne rozhodnutý, že budem kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky," uviedol v rozhovore pre Sme.

Kiska sa rozhodol aj na základe výsledkov tohto prieskumu. Agentúra zbierala údaje prvý októbrový týždeň. Prvé kolo volieb by na základe výsledkov vyhral premiér Robert Fico (Smer-SD) s 19,9 percentami, Kiska skončil druhý so 17,1 percentami, Pavol Hrušovský (KDH) by získal 6,8 percenta. Ide o prvý prieskum, v ktorom agentúra vynechala Ivetu Radičovú. Kiska chcel poznať svoje šance práve v prípade, ak Radičová kandidovať nebude. Za svojím menom si nechal uviesť, že je zakladateľ charity Dobrý anjel. Prieskum si platil sám.