Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

BABOŠ: Obaja kandidáti majú potenciál osloviť ďalších voličov

Na archívnej snímke Pavol Baboš. Foto: TASR/Michal Svítok

Víťazkou prvého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová. Do druhého kola ide s Marošom Šefčovičom.

Bratislava 17. marca (TASR) - Výsledky volieb do veľkej miery kopírujú prieskumy verejnej mienky spred dvojtýdňového volebného moratória na ich zverejňovanie. Skonštatoval to politológ Pavol Baboš s tým, že kandidáti už neboli schopní výrazne meniť názory ľudí a ich preferencie. Myslí si však, že v súčasnosti majú obaja postupujúci potenciál osloviť ďalších voličov.

Každý z prvých troch umiestnených kandidátov podľa jeho slov prezentuje určitý pohľad na to, ako by sa mala politika a spoločnosť na Slovensku poberať ďalej. "Ak ostanem pri tom pohľade pani Čaputovej, tak dokázala autenticky pôsobiť a bola jediná v tej plejáde kandidátov pri tomto pohľade na spoločnosť. Tam jej veľmi pomohlo, že odstúpil Róbert Mistrík," povedal pre TASR.

Maroša Šefčoviča považuje za kandidáta, ktorý bol jasne vnímaný ako kandidát Smeru-SD. "Využil ten potenciál, ktorý strana ešte má, ale nepreniesol sa cezeň," tvrdí. Štefan Harabin podľa neho prezentuje iný pohľad na uberanie sa Slovenska. Baboš pokračoval, že musel o podporu voličov bojovať s Marianom Kotlebom, čo mohlo byť dôvodom, prečo skončil tretí.

Baboš pripúšťa, že v druhom kole prezidentských volieb časť voličov neúspešných kandidátov k volebným urnám nepristúpi. Verí však, že si dokážu vybrať aj v druhom kole. Argumentuje tým, že záleží na kandidátoch, akým spôsobom dokážu definovať tému volieb. Ak ich jeden z kandidátov dokáže presvedčiť, že voľby prezidenta nie sú napríklad o integrácii v rámci Európskej únie, ale o téme spravodlivosti či sociálnych istotách, tak ich môže presvedčiť aj napriek názorom na Európsku úniu.

Obaja postupujúci kandidáti majú podľa neho potenciál osloviť ďalších voličov. Myslí si, že väčšiu šancu má Čaputová. Číselne si netrúfa zatiaľ odhadnúť, v akom pomere sa druhé kolo volieb skončí. Ak aj povolebné prieskumy potvrdia jej výrazný náskok, nevie si predstaviť, čo by sa muselo za nasledujúce dva týždne stať, aby Šefčovič v druhom kole jej náskok zmazal.

Víťazkou prvého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová. Do druhého kola ide s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov prezidentských volieb. Čaputová získala v prvom kole 40,57 percenta hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,66 percenta hlasov.