Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií skončil vo funkcii

Na snímke generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií NCZI Peter Blaškovitš počas tlačovej konferencie NCZI. Foto: TASR - Martin Baumann

Zriaďovateľom NCZI je Ministerstvo zdravotníctva SR. NCZI je subjekt zodpovedný za realizáciu informatizácie a elektronizácie zdravotníctva na Slovensku.

Bratislava 28. mája (TASR) - Peter Blaškovitš končí vo funkcii generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Z funkcie odchádza na vlastnú žiadosť. TASR o tom informovala PR špecialistka NCZI Diana Dúhová.

Ako priblížila, počas štyroch rokov pôsobenia Blaškovitša v NCZI sa z tejto inštitúcie stal líder v zavádzaní elektronického zdravotníctva v európskom priestore. NCZI viedol od apríla 2016. "Oživil projekt ezdravie a do prevádzky ho uviedol v januári 2018. Najúspešnejšou funkcionalitou elektronického zdravotníctva sú erecepty. V čase príchodu pandémie nového koronavírusu na Slovensko boli veľkým prínosom, keďže pomohli pri ochrane pacientov pred infekčným ochorením, nakoľko ich lekári mohli predpisovať pacientom bez toho, aby museli navštíviť ambulancie," uviedla Dúhová.

NCZI zároveň podporovalo zvyšovanie informovanosti občanov v boji s pandémiou prostredníctvom infolinky a vlastných aplikácií. V súčasnosti je do ezdravia zapojených približne 80 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a systém získal hlavnú cenu na kongrese ITAPA 2019 za Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti Slovenska.

"Elektronizácia zdravotníctva je rozbehnutá a verím, že bude napredovať, rásť a budú pribúdať jej ďalšie funkcionality, tak ako sme ich naplánovali. Želám tomuto projektu, aby bol naďalej prospešný pre celú našu spoločnosť," dodal odchádzajúci šéf NCZI.

Zriaďovateľom NCZI je Ministerstvo zdravotníctva SR. NCZI je subjekt zodpovedný za realizáciu informatizácie a elektronizácie zdravotníctva na Slovensku. "Pán Blaškovitš veľmi nečakane prišiel za mnou a prosil ma o uvoľnenie. Ja som to akceptoval," dodal vo štvrtok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Doplnil, že za generálneho riaditeľa NCZI už majú náhradu, o ktorej budú informovať.