Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Capek: Pokyn o nakazených po očkovaní musí dať rezort zdravotníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Od začiatku roka do konca júla ochorelo a bolo pozitívnych na nový koronavírus celkom 464 475 osôb.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Pokyn reportovať údaje o tom, koľko ľudí ochorelo na nový koronavírus, napriek tomu, že boli zaočkovaní vakcínou proti ochoreniu COVID-19, musí zadať Národnému centru zdravotníckych informácií Ministerstvo zdravotníctva SR. Vo štvrtok to povedal šéf NCZI Pavol Capek s tým, že takéto údaje sa podľa neho dajú zistiť.

„Keď vieme históriu, kedy bol očkovaný a kedy mal pozitívny výsledok testu, tak tieto údaje máme,“ povedal. Informácie vo forme reportu však NCZI nemá. Otázkou preto podľa jeho slov je, či ich naozaj treba, ďalej koľko by trvalo, kým by sa tieto údaje dopracovali do reportu a či takýto report má pridanú hodnotu.

Podľa jeho slov však ide o úplné minimum. Zdôraznil však, že v prípade, že NCZI dá pokyn ministerstvo zdravotníctva, tak sa na tieto informácie môžu pozrieť.

Dáta o nakazených v súčasnosti reportuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Naposledy o tom informoval 4. augusta. Od začiatku roka do konca júla ochorelo a bolo pozitívnych na nový koronavírus celkom 464 475 osôb. Z tohto počtu malo v anamnéze očkovanie celkom 9181 osôb, čiže 1,95 percenta, uviedol vtedy pre TASR Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ.

„Prvou dávkou medzi nakazenými bolo očkovaných 6953 osôb, to je 1,5 percenta, druhou dávkou 2084 pozitívnych, to je 0,45 percenta. Pri 144 prípadoch (0,03 percenta) bol počet dávok nezistený," spresnil Eliáš.