Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Csáky: Nie je fér, ak niektorí kritizujú politikov, ale voliť nejdú

Na snímke europoslanec Pál Csáky počas rozhovoru pre TASR v Štrasburgu, 2. mája 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

TASR v súvislosti s voľbami do EP zrealizovala rozhovory so všetkými súčasnými europoslancami. Pri nich brala ohľad na kandidatúru niektorých z nich.

Štrasburg 2. mája (TASR) – Ľudia by mali ísť v májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) voliť, pretože je to aj o nich, o ich peňaženkách, o stabilite ekonomiky a o ich záujmoch na úrovni vlastného života, mesta alebo obce. Pre TASR to uviedol europoslanec Pál Csáky (SMK-MKP) z frakcie európskych ľudovcov.

"Vidím, že niektorí potom radi kritizujú europoslancov, politické strany, politikov a niekedy aj novinárov, ale sami sa (na voľbách) nezúčastňujú. Takže, myslím si, že to je trošku nefér," konštatoval Csáky. "Na Slovensku sa ľudia trochu pozerajú na Európu a na Brusel, že sú veľmi ďaleko a netýkajú sa nás, ale nie je to pravda. Prevažná väčšina zákonov Slovenska sa už tvorí cez európsku legislatívu, takže je to bytostným záujmom každého, aby sa snažil to trošku ovplyvniť," upozornil.

Z hľadiska kompetencií europoslanca zdôraznil, že má právo otvoriť všetky problémy, politického aj spoločenského charakteru, na úrovni EÚ. "Má právo kedykoľvek osloviť člena európskej vlády, to znamená člena Európskej komisie (EK), môže hovoriť o všetkých témach v EP, osloviť všetky európske inštitúcie, súdne alebo kontrolné orgány, môže tu otvoriť témy, ktoré zaujímajú občanov, respektíve predstavujú pre nich problém," uviedol Csáky.

Novozvolení europoslanci, ale aj členovia novej EK, sa podľa neho budú musieť hneď po nástupe venovať brexitu. "Potom štrukturálne reformy EÚ, vidíme, že chýba líderstvo, musí byť nová Komisia a dúfam, že noví predstavitelia EK budú trošku kvalitnejší ako boli doteraz. Potom je tu otázka migrácie a ochrana vonkajších hraníc, vidíme, že v Afrike sa kreujú nové krízové oblasti, sú aj problémy na ázijskom území ... a musíme posilniť ochranu vonkajších hraníc, aby sme mali garanciu, že do Európy príde len ten, kto má na to oprávnenie," povedal Csáky. Zdôraznil aj otázky vnútornej bezpečnosti občanov či finančnej stability.

Domnieva sa, že zástupcovia strán ako napríklad Liga Severu, Alternatíva pre Nemecko (AfD) či Slobodná strana Rakúska (FPÖ) vo voľbách posilnia, no zároveň verí, že výrazne neovplyvnia európsku politiku. "Stále si myslím, že spolupráca Európskej ľudovej strany, to znamená kresťanských demokratov, spolupráca Strany európskych socialistov, teda umiernenej ľavice, a možno aj spolupráca liberálov, že tento trojuholník zostane ako garancia pre budúci stabilný vývoj EÚ," konštatoval Csáky.

Pripustil, že tieto etablované strany stratia podľa odhadov niekoľko mandátov. V prípade európskych ľudovcov by mohlo ísť o 18-25 mandátov, pri socialistoch o 15-20 mandátov. "Fandím Európe, nevidím inú možnosť len európsku spoluprácu, pričom chcem ešte podotknúť kritiku a sebakritiku pre tieto etablované strany. Skutočnosť, že sa posilňujú tzv. extrémne strany je spôsobená aj tým, že ten stabilný stred sa niekedy nespráva, ako by sa mal... Myslím si, že niektoré ekonomické kroky by mali byť efektívnejšie, finančná kontrola by mala byť efektívnejšia, pranie špinavých peňazí by malo byť obmedzené, obchádzanie platenia daní by malo byť obmedzené na území EÚ. Chcem len naznačiť, že vidím aj vlastné problémy, Európa nikdy nebude dokonalá. Ale vidím šancu na to, že bude lepšia," zdôraznil.

V súvislosti s nedávnymi vyjadreniami britských priaznivcov brexitu, ktorí pripravujú v prípade zvolenia za europoslancov stratégiu tzv. trójskeho koňa, teda "rozkladania Európskej únie zvnútra", Pál Csáky znepokojený nie je. "Nemyslím si, že sem príde veľa neschopných ľudí z Veľkej Británie. Niekoľkých krikľúňov tu už máme, bude ich možno o päť-šesť viac, ale to nespasí veci. Spolieham sa na zvyšných múdrych občanov Veľkej Británie," povedal, pričom nechce, aby EÚ stratila podľa neho najväčšiu ekonomiku a najsilnejšiu armádu.

Naďalej pripúšťa možnosť druhého referenda v Británii. "No ale samozrejme je to ich právo. Ich právo je aj to, aby si urobili obrazne povedané harakiri, ale britská ekonomika je integrovaná do európskej ekonomiky, spolupracovať chceme a budeme. Otázne je len, či zostaneme pri tých súčasných normálnejších formách, alebo si narobíme problémy do budúcnosti," uzavrel Csáky.

Slováci si budú voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu v sobotu 25. mája. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci sú volení na päťročné volebné obdobie. Štatistický úrad SR by mal vyhlásiť oficiálne výsledky volieb do EP na Slovensku v nedeľu v noci (26. mája).

UPOZORNENIE: TASR v súvislosti s voľbami do EP zrealizovala rozhovory so všetkými súčasnými europoslancami. Pri nich brala ohľad na kandidatúru niektorých z nich. Otázky boli preto prednostne určené pre poslancov EP, ktorí končia vo svojej funkcii a zohľadňovali faktor kandidatúry, ktorý by v opačnom prípade mohol niektorých zvýhodniť.