Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Chceme zvýšiť záujem ľudí o brannú prípravu a vzťah k vlasti

Na archívnej snímke Peter Gajdoš. Foto: TASR Jakub Kotian

Minister obrany SR sa takto vyjadril počas tohtoročného tretieho podujatia na Strednej športovej škole v Trenčíne.

Trenčín 26. apríla (TASR) – Podporiť vzťah mladých ľudí k vlastenectvu a zvýšiť branné povedomie stredoškolákov je hlavným cieľom piatkového podujatia Ministerstva obrany SR Branné súboje študentov. Počas tohtoročného tretieho podujatia na Strednej športovej škole v Trenčíne to povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Školáci od rána súťažia v rôznych disciplínach – streľbe z airsoftových zbraní, absolvovali prekážkovú army dráhu, čaká ich 12-minútový beh. „Aj takýmto spôsobom chcem zvýšiť záujem mladých ľudí, študentov k brannej príprave a vzťahu k obrane Slovenskej republiky, pretože som presvedčený, že je to pilierom budúcej bezpečnosti Slovenskej republiky,“ povedal minister s tým, že je to aj motivácia dostať mladých do Ozbrojených síl (OS) SR a ostatných bezpečnostných zložiek.

Ako dodal, podobné podujatia sú aj príležitosťou získať vojenské zručnosti oficiálnym spôsobom a následne ich rozvíjať v dobrovoľnej vojenskej príprave. „Dobrovoľná vojenská príprava je organizovaná aj v tomto roku, prihlásiť sa možno do 10. júna. Teším sa na veľký záujem, pretože sme urobili všetko preto, aby sme splnili úlohy programového vyhlásenia vlády,“ doplnil Gajdoš.

Stredná športová škola v Trenčíne je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Jeho predseda Jaroslav Baška si váži, že ministerstvo obrany spoločne s Generálnym štábom OS SR sa otvára verejnosti, a takýmto spôsobom ukazuje úlohu a postavenie OS SR v spoločnosti.

„Mladí si môžu vyskúšať svoje sily na rôznych prekážkach. Pevne verím, že tí najlepší budú mať v budúcnosti záujem vstúpiť do OS SR, alebo že športovci z tejto školy môžu pokračovať vo vojenskom športovom centre Dukla Banská Bystrica,“ skonštatoval predseda TSK.

Súčasťou Branných súbojov študentov boli aj dynamické ukážky Ozbrojených síl SR a Vojenskej polície a prezentácia o Ozbrojených silách SR.