Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš: M. R. Štefánik miloval život, svoju rodnú zem a svoj národ

Na archívnej snímke vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Milan Rastislav Štefánik bol politik, vojak, diplomat, letec a astronóm, ktorý sa podieľal na zahraničnom odboji Slovákov počas prvej svetovej vojny.

Bratislava 2. mája (TASR) – Pri príležitosti 100. výročia smrti Milana Rastislava Štefánika si minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) pripomenul jeho zásluhy v boji o československú štátnosť s obyvateľmi Ivanky pri Dunaji, predstaviteľmi miestnej cirkvi a zahraničnými Slovákmi.

"Milan Rastislav Štefánik miloval život, svoju rodnú zem a svoj národ. Je pravda, že na čas opustil Slovensko, no vždy konal tak, aby robil česť slovenskému národu," uviedol počas pietnej spomienky Gajdoš.

"Žiaden národ neužíval doteraz trvalej slobody, ak si ju nevydobyl sám a neposvätil veľkými obeťami na životoch a stratami na majetku," pripomenul Štefánikov citát Gajdoš na záver svojho prejavu.

Milan Rastislav Štefánik bol politik, vojak, diplomat, letec a astronóm, ktorý sa podieľal na zahraničnom odboji Slovákov počas prvej svetovej vojny. Organizoval česko-slovenské légie a spolu s Tomášom Garrigueom Masarykom a Edvardom Benešom bol jednou z kľúčových osobností pri vzniku prvého Československa. Zahynul 4. mája 1919 počas leteckej nehody neďaleko Ivanky pri Dunaji.