Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš ocenil vojaka za záchranu života

Na snímke uprostred minister obrany SR Peter Gajdoš a vľavo čatár Marcel Barčák počas ocenenia príslušníka Ozbrojených síl SR za čin záchrany ľudského života 5. novembra 2019 na pôde MOSR v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ocenený vojak si počas cyklistiky všimol dve ženy. Jedna z nich bola v bezvedomí. Po zhodnotení situácie poskytol žene prvú pomoc.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) v utorok ocenil čatára Marcela Barčáka. Pamätnú medailu III. stupňa získal vojak Ozbrojených síl (OS) SR za záchranu života.

Ocenený vojak si počas cyklistiky všimol dve ženy. Jedna z nich bola v bezvedomí. Po zhodnotení situácie poskytol žene prvú pomoc. "Záchranka bola ešte nejakých 20 - 22 minút od miesta, celý ten čas bolo potrebné vykonávať resuscitáciu," priblížil. Poďakoval tiež mužovi, ktorý mu pri záchrane života pomáhal.

V podobnej situácii sa Barčák neocitol prvýkrát, keďže pôsobil ako hasič a jazdí aj na záchrannej službe. Ocenenie vníma ako veľkú poctu a motiváciu do budúcna.

"Ukázal kus profesionality ako vojak a zároveň kus ľudskosti, a toto je to dôležité," povedal na adresu vojaka minister. Zdôraznil, že aj toto je dôkaz o tom, že vojaci slúžia občanom 24 hodín denne sedem dní v týždni. "Som nesmierne hrdý na tohto profesionálneho vojaka a verím, že každý z nás by sa mal v takejto krízovej situácii zachovať rovnako," dodal.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko doplnil, že poskytovanie prvej pomoci je pevnou súčasťou výcviku. Pripomenul, že vojaci slúžia občanom v stave bezpečnosti, ako aj v stave krízy.