Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš spochybnil efektivitu III. generálnej opravy vrtuľníka Mi-17

Peter Gajdoš, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Bývalý minister obrany Peter Gajdoš poukázal na to, že stroj bol vyradený od roku 2012.

Bratislava 16. februára (TASR) - Bývalý minister obrany Peter Gajdoš (SNS) spochybňuje efektivitu tretej generálnej opravy vrtuľníka Mi-17 z roku 1987, ktorý je už po technickej životnosti. Poukázal na to, že stroj bol vyradený od roku 2012. Pre TASR tak reagoval na zmluvu na opravu v hodnote 4.999.999 eur, ktorú Ministerstvo obrany (MO) SR uzavrelo s Leteckými opravovňami Trenčín (LOTN).

"Treba sa tiež pýtať, či už neplatia vyjadrenia premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že akýkoľvek výdavok ministerstiev a štátnych podnikov nad sumu jeden milión eur bude prechádzať posúdením Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) a investícia sa bude realizovať až po jeho posúdení," poznamenal Gajdoš. Myslí si, že útvar by realizáciu opravy neodporučil.

ÚHP by po posúdení podľa exministra radšej financie navrhol použiť na dovybavenie, dovyzbrojenie či modernizovanie deviatich kusov vrtuľníkov UH-60 Black Hawk a nákup dvoch kusov so špeciálnym vybavením a vyzbrojením, tak ako to rezort viackrát deklaroval. Pýta sa, či už viac ministrovi obrany Jaroslavi Naďovi (OĽANO) neprekáža investícia do ruskej techniky a či nebolo podmienkou získania dvoch spomínaných vrtuľníkov s podporou od USA ukončenie investícií do opráv ruskej techniky.

Ministerstvo pre TASR uviedlo, že S Útvarom hodnoty za peniaze sa komunikujú kapitálové výdavky. "Generálne opravy, stredné opravy a bežné opravy sú hradené z bežných výdavkov," vysvetlila hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Generálnou opravou prejdú dva vojenské vrtuľníky Mi-17. Tretia generálna oprava vrtuľníka vyrobeného v roku 1987 bude stáť maximálne 4.999.999 eur. Druhý vrtuľník z roku 1989 absolvuje rovnako III. generálnu opravu za sumu 4.399.999 eur. Opravy majú predĺžiť technický život vrtuľníkov o 1000 hodín alebo sedem rokov.