Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

P. Kmec: Vláda ide proti zahranično-politickým záujmom krajiny

Na archívnej snímke Peter Kmec. Foto: TASR - Michal Svítok

Súčasná koalícia podľa neho rýchlo premrhala vysoký zahraničný kredit krajiny.

Bratislava 23. marca (TASR) - Správanie sa súčasnej vlády ide proti zahranično-politickým a bezpečnostným záujmom krajiny. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa musel viac venovať vysvetľovaniu premiérových diplomatických prešľapov ako vedeniu aktívnej zahraničnej politiky. Uviedol to v hodnotení roku ministra zahraničných vecí poslanec a člen mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Kmec.

Súčasná koalícia podľa neho rýchlo premrhala vysoký zahraničný kredit krajiny. "Najslabším prvkom výkonu zahraničnej politiky je predseda vlády. Jeho diplomatické prechmaty sa posunuli od infantilných a neškodných statusov do polohy narúšania zahranično-politického konsenzu a oslabovania bezpečnostných záujmov Slovenska. Minister Korčok a jeho tím sa tak viac venujú vysvetľovaniu Matovičových trapasov namiesto výkonu aktívnej zahraničnej politiky," zhodnotil Kmec.

Pripomenul, že vláda prispela k rozdeleniu spoločnosti. "Zahraničná politika je taká silná, aká je silná a stabilná domáca politika," uviedol Kmec.

V priebehu roka pôsobenia Korčoka boli prijaté dva zásadné zahranično-politické dokumenty - programové vyhlásenie vlády a bezpečnostná stratégia. Podľa Kmeca sú v rozpore. Bezpečnostná stratégia na rozdiel od programového vyhlásenia odsúva Vyšehradskú štvorku na okraj záujmu. "Ak nebudeme susedov viac rešpektovať, ich politiku, môže sa stať, že nás začnú obchádzať a vynechávať z vyšehradskej spolupráce," upozornil Kmec.

Nepochopiteľný konflikt vypukol podľa poslanca aj okolo dovozu ruskej vakcíny Sputnik V. Problémom bolo, že sa do citlivej témy začala vnášať geopolitika. "Diplomatické úlety Matoviča smerom k Európskej liekovej agentúre (EMA) viedli k ďalšej eskalácii napätých vzťahov a vytváraniu nových nepriateľov. Protestná nóta z Ukrajiny po vyjadreniach premiéra bola len čerešničkou na torte hanby voči Slovensku," poukázal Kmec.

Nebezpečnú hru rozohrala podľa Kmeca koalícia v slovensko-maďarských vzťahoch, ktorú vyvolal spor pri novelizácii zákona o dvojakom občianstve. "Obávam sa, že pokračovanie tejto vlády môže ohrozovať základné zahranično-politické a bezpečnostné záujmy Slovenska," zhodnotil Kmec.