Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kresák: Novela volebného zákona nie je v súlade s ústavou

Peter Kresák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Ministerstvo vnútra SR v reakcii na viaceré interpretácie navrhovanej novely tzv. volebného zákona zdôraznilo, že sa ňou nemenia pravidlá, pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva nie je v súlade s Ústavou SR. Tvrdí to ústavný právnik a bývalý politik Peter Kresák. Naznačil, že Ministerstvo vnútra SR mohlo nájsť aj menej invazívne riešenie, ktoré by nepripravilo občanov nachádzajúcich sa v karanténe alebo domácej izolácii o ich aktívne volebné právo.

„Zjednodušene možno povedať, že novela sa snaží dosiahnuť, aby karanténa alebo izolácia v domácom prostredí nariadená ministerstvom zdravotníctva alebo úradom verejného zdravotníctva bola automaticky vnímaná ako prekážka práva voliť, a teda dôvodom na obmedzenie (neuplatnenie) aktívneho volebného práva občanov," tvrdí Kresák.

Ministerstvu vnútra vyčíta, že sa nepokúsilo nájsť riešenie tak, aby nepripravilo občanov v karanténe či domácej izolácii o volebné právo úplne. Hovorí o viacerých možnostiach, napríklad o umožnení hlasovať poštou prostredníctvom zástupcu či o vytvorení primerane vybavených osobitných volebných okrskov pre túto skupinu občanov podobne ako pri antigénovom testovaní.

Okrem iného sa mu javí ako takmer nevykonateľné, aby orgány verejného zdravotníctva mali k dispozícii kompletné zoznamy osôb, na ktoré sa v prípade vypuknutia tretej vlny pandémie bude vzťahovať karanténa alebo domáca izolácia.

Ministerstvo vnútra SR v reakcii na viaceré interpretácie navrhovanej novely tzv. volebného zákona zdôraznilo, že sa ňou nemenia pravidlá, pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva.

Viac si môžete prečítať TU.


Reagovalo tak aj na tvrdenie poslanca Sme rodina Petra Pčolinského, ktorý napísal, že novela umožní vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní. Rezort hovorí o šírení dezinformácií.