Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kubík: Konanie na Rozhodcovskom súde SAK trvá priemerne štyri mesiace

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

RS SAK nerozhoduje v spotrebiteľských veciach, ktoré stoja na odlišných princípoch a nejde o klasickú arbitráž.

Bratislava 20. februára (TASR) – Priemerná dĺžka konania na Rozhodcovskom súde (RS) Slovenskej advokátskej komory (SAK) je približne štyri mesiace. Pre TASR to uviedol tajomník RS SAK Pavol Kubík s tým, že arbitri na tomto RS riešia stavebné a korporátne obchodné spory.

„Ani jeden z rozsudkov vydaných podľa pravidiel RS SAK nebol zrušený všeobecným súdom,“ spresnil tajomník. Činnosť RS SAK bola obnovená v roku 2016 a odvtedy ukončil takmer 60 sporov.

RS SAK nerozhoduje v spotrebiteľských veciach, ktoré stoja na odlišných princípoch a nejde o klasickú arbitráž. „Rozhodnutie Slovenskej advokátskej komory ako zriaďovateľa súdu bolo špecializovať sa na obchodné spory. Ide o oblasť, kde majú naši členovia, zapísaní rozhodcovia, bohaté skúsenosti z rešpektovaných zahraničných súdov (VIAC, ICC),“ dodal Kubík.

Podotkol, že dĺžka obchodných sporov na všeobecných súdoch je prekážkou v podnikaní a pri vymožiteľnosti práva.

Rozhodnutie RS má podľa SAK pre strany konania rovnaké účinky ako právoplatný rozsudok všeobecného súdu. Na rozhodcu môžu strany konania nominovať kohokoľvek s päťročnou advokátskou alebo desaťročnou inou právnickou praxou, kto zároveň spĺňa kritériá nezávislosti a nestrannosti. Inak je ustanovená za rozhodcu osoba zapísaná v zozname rozhodcov RS SAK.