Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kubina: Stíhanie vyšetrovateľov NAKA Jána Č. a Pavla Ď. je nezákonné

Na snímke advokát Peter Kubina hovorí s novinármi počas príchodu na Okresný súd (OS) Bratislava III, 15. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Moji klienti celú svoju kariéru hrali podľa pravidiel a v tomto prípade sa proti nim podľa pravidiel nehrá, povedal advokát Peter Kubina.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Stíhanie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Č. a Pavla Ď., ktorých zadržali v pondelok (13. 9.) príslušníci Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), je nezákonné a neopodstatnené. Uviedol to pre médiá obhajca Peter Kubina krátko predtým, ako sudca pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava III začal rozhodovať o návrhu prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave o ich väzobnom stíhaní.

"Moji klienti celú svoju kariéru hrali podľa pravidiel a v tomto prípade sa proti nim podľa pravidiel nehrá. Tie veci nie sú trestné činy, ani to prvé obvinenie, ani to druhé. Otázkou je, ktorý súd to konštatuje," uviedol advokát.

Podľa jeho slov sa odposluchy dajú robiť aj legálne. "My nevieme, za akých okolností boli nariadené, to bude predmetom ďalšieho nášho preverovania po nahliadnutí do spisu, ale ak to bolo zákonné, tak nie je proti tomu čo namietať. Len si treba uvedomiť, že keď nahrávate dôverný alebo neformálny rozhovor v nejakých pracovných priestoroch, tak to nikdy neznie, ako keby vás odpočúvali doma. To by musel byť každý stíhaný za to, že si na niečo občas ponadáva," zdôraznil obhajca.

Prvý, ktorý predstúpi pred sudcu na neverejný výsluch, je jeho klient Ján Č. Sudca OS Bratislava III bude rozhodovať v stredu večer aj o návrhu väzobne stíhať ďalších troch vyšetrovateľov - spomínaného Pavla Ď., Milana S., Štefana M. a tiež dočasne povereného šéfa ÚIS Petra Sch.

Pojednávanie je podľa Kubinu predbežne naplánované do 22.00 h.

Po Jánovi Č. a Pavlovi Ď. do budovy súdu eskortovali Milana S. "Nie, nepriznal sa, je to dezinterpretácia toho, čo uviedol. Vyjadril sa, že časť toho deja prebiehala, že analyzovali výsledky operatívnej činnosti vo forme dôkazov alebo z iných konaní a preberali tú záležitosť. Z obvinenia je veľmi zdrvený, pretože je dlhoročný príslušník policajného zboru. Doposiaľ, pokiaľ mám informáciu, ani nebol disciplinárne prejednávaný alebo nejaké sťažnosti vo vzťahu k jeho osobe. Potom prestúpil na NAKA z ÚIS, to znamená, že to sú tí, ktorí dávajú pozor na všetkých policajtov, takže je z toho zdrvený,“ povedal pre médiá obhajca Milana S. Rastislav Koutun.

Ako ďalšieho na výsluch pred sudcu predviedli Štefana M.