Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

P. Matejovič: Priebeh zimy pripomínal skôr november alebo skorú jar

Na archívnej snímke klimatológ Pavel Matejovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Košiciach a Kamenici nad Cirochou bol tohtoročný január najteplejší v histórii meteorologických pozorovaní, na zvyšnom území bol január druhý až piaty najteplejší.

Bratislava 3. februára (TASR) - Doterajší priebeh zimy pripomínal skôr november alebo skorú jar. Január bol na celom území Slovenska silne až mimoriadne nadnormálny, február môže byť najchladnejším mesiacom tejto zimy. Pre TASR to uviedol klimatológ Pavel Matejovič.

V Košiciach a Kamenici nad Cirochou bol tohtoročný január najteplejší v histórii meteorologických pozorovaní, na zvyšnom území bol január druhý až piaty najteplejší. "V minulosti sa však už vyskytla aj teplejšia zima. Napríklad priemerná teplota decembra a januára počas zimy 2006/2007 dosiahla v Hurbanove hodnotu 3,9 stupňa Celzia, počas tejto zimy je to asi o 0,5 stupňa Celzia menej," poukázal Matejovič.

Január bol podľa neho veľmi bohatý aj na atmosférické zrážky. Úhrny zrážok dosiahli viac ako 200 percent mesačného normálu. "V nižších polohách boli zrážky zväčša vo forme dažďa, no v druhej polovici januára v horských oblastiach už väčšinou snežilo," priblížil klimatológ s tým, že v stredných horských polohách na severe Slovenska dosahuje snehová pokrývka aktuálne okolo pol metra a stále sa zvyšuje.

Február bude mať podľa prognostických modelov odlišný charakter. S veľkou pravdepodobnosťou bude najchladnejším mesiacom tejto zimy, skonštatoval Matejovič. Teplejšie prúdenie z Atlantického oceána postupne vystrieda chladnejšie z východnej Európy. "V priestore Škandinávie a východnej Európy sa bude nachádzať mohutná tlakový výš, pričom po jej prednej strane k nám bude prúdiť studený pevninský vzduch," poznamenal.

Postupne sa podľa klimatológa bude výraznejšie ochladzovať nielen na severe Slovenska, ale celodenné mrazy sa budú pravdepodobne vyskytovať aj v nížinách juhozápadného Slovenska. "Pri takýchto situáciách sa v oblasti Stredomoria zvyknú vytvárať tlakové níže, ktoré prinášajú výdatné sneženie aj na juh Slovenska," skonštatoval Matejovič s tým, že veľmi nízko budú klesať aj minimálne teploty. Je pravdepodobné, že v kotlinách severného Slovenska klesnú teploty aj pod mínus 20 stupňov Celzia, doplnil.

Február môže podľa klimatológa ešte "zamiešať kartami". "V každom prípade však zima ešte nepovedala posledné slovo a treba rátať tak so silnými mrazmi, ako aj výdatným snežením," podotkol Matejovič s tým, že zima ako celok sa bude dať hodnotiť až na konci februára.

Je však podľa neho pravdepodobnejšie, že celkový priemer zimy bude mať kladnú teplotnú odchýlku od dlhodobého priemeru. Do priemeru sa ráta priemerná teplota všetkých troch zimných mesiacov.