Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Paška je nahnevaný, maďarský výbor bude rokovať v Komárne

Predseda parlamentu Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Je bezprecedentné, aby národný parlament inej krajiny organizoval výjazdové zasadnutie na území iného štátu.

Bratislava 26. júna (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) ostro protestuje proti výjazdovému zasadnutiu maďarského parlamentného výboru pre spolupatričnosť, ktoré sa má uskutočniť v stredu (27.6.) na pôde univerzity v Komárne. Paška to vyhlásil dnes na tlačovej besede s tým, že je bezprecedentné, aby národný parlament inej krajiny organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu.

Svoje rozhorčenie dnes Paška tlmočil aj maďarskému veľvyslancovi v SR Csabovi Baloghovi, s ktorým mal zdvorilostné stretnutie. "Nepovažujeme takéto prístupy za štandardné. Dvere sú vždy otvorené a radi privítame maďarských poslancov a poslankyne, ale štandardným protokolárnym a diplomatickým spôsobom," povedal. Zároveň zdôraznil, že maďarský parlament organizuje takýto výjazd bez toho, aby o tom akokoľvek informoval SR. "Tento výbor bol založený v roku 2009 a má podvýbor pre autonómiu. Jeho cieľom je nadväzovať kontakty s maďarskými organizáciami mimo Maďarska, je to nástroj národnej politiky Maďarska," vysvetlil Paška.

Tu bude player


Predseda NR SR zároveň poukázal na program zasadnutia, ktorý maďarský výbor v Komárne má. Predseda mimoparlamentnej SMK József Berényi bude napríklad hovoriť o Maďaroch na Felvidéku, maďarský veľvyslanec v SR o maďarsko-slovenských vzťahoch, politológ László Öllős bude zase hovoriť o maďarskej spoločnosti na Slovensku a politických stranách.

Paška upozornil, že Schengen nezrušil hranice, len odstránil bariéry na ich prestupy. "Slovensko je zvrchovaná krajina. Títo páni prídu zo suverénneho národného parlamentu hovoriť o občanoch Slovenska. Všetky témy sa týkajú občanov SR bez ohľadu na ich národnosť. Ak viem, nič sa nezmenilo na tom, že za všetkých občanov SR zodpovedá národný parlament, vláda SR a ostatné orgány štátnej správy," zdôraznil Paška.

Predseda slovenského parlamentu je tiež pripravený obrátiť sa listom na šéfa maďarského zákonodarného zboru Lászlóa Kövéra, od ktorého bude žiadať vysvetlenie a uistenie, že naše vzájomné vzťahy budú postavené na báze vzájomnej úcty a rovnocennosti. Paška o situácii hovoril aj s predsedom Mostu-Híd Bélom Bugárom, ktorého reakcia vraj bola úplne normálna a s výjazdovým rokovaním maďarského výboru nesúhlasí.

S Baloghom okrem iného Paška hovoril aj o susedskej spolupráci. "Pán veľvyslanec vyslovil nádej, že sa nám podarí veľmi rýchlo rozvinúť spoluprácu na všetkých úrovniach," uviedol Paška s tým, že zároveň pozval predsedu Národného zhromaždenia Maďarska na Slovensko.

Bugár neskôr novinárom povedal, že avizované zasadnutie výboru je chyba, ktorá sa opakuje. "To, že určitý výbor maďarského parlamentu chce mať zasadnutie na území SR, by problém nebol, ak by sa nakontaktoval na náš výbor či ministerstvo zahraničných vecí. Potom by nevznikol problém, takto sa len môže zvýšiť napätie. Neviem, pre koho je to dobré, ale pre tu žijúcich Maďarov nie," upozornil.

Na otázku, či bude maďarských predstaviteľov v tejto veci kontaktovať, aby im tlmočil svoj postoj, odpovedal Bugár protiotázkou. "Vy si myslíte, že máme dobré vzťahy? My sme tí, ktorých nazývajú zradcovia národa. Pozvanie sme nedostali, ani sme o tom nevedeli. Bude dôležité, aké výstupy budú zajtra. My tam určite nepôjdeme, nechodíme tam, kde nás nepozvú," dodal.

Podľa šéfa SMK Berényiho dnešné vyjadrenie Pašku pripomína návrat "starých časov" vo vzťahoch dvoch krajín, keď vláda nedovolila vtedajšiemu prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, aby vstúpil na územie Slovenska. Priznal pritom, že nevie, ako maďarský parlament komunikoval výjazdové rokovanie výboru so svojimi slovenskými kolegami. Sám sa plánuje vo svojom prejave venovať postaveniu Maďarov na Slovensku. V príhovore by vraj nemalo odznieť nič zásadné, diplomaticky citlivé ani nové a bude dostupný aj verejnosti. "Citlivá otázka je neuveriteľný pokles obyvateľov maďarskej národnosti. O 17 Maďarov je každý deň menej ako deň predtým," poznamenal.