Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

P. Pčolinský: Ak treba pristúpiť k sankciám, musia mať zmysel

Na archívnej snímke z 20. marca 2020 Peter Pčolinský (Sme rodina) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VIII. volebného obdobia v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Pčolinský trvá na integrite a suverenite územia Ukrajiny.

Bratislava 22. februára (TASR) - Ak treba pristúpiť k sankciám voči Rusku, musia mať zmysel a majú ich všetci dodržiavať. V súvislosti s dianím na Ukrajine to povedal predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý je zároveň predsedom skupiny priateľstva Národnej rady (NR) SR s Ukrajinou.

Krok Ruska je podľa Pčolinského v rozpore s medzinárodným právom, keďže Slovensko neuznáva separatistické územia Donecka a Luhanska za zvrchované republiky. "Trváme na integrite a suverenite územia Ukrajiny. Tento náš postoj je v súlade s partnermi v EÚ," povedal Pčolinský v utorok novinárom.

Ruská federácia uznala nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny - tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov označili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina za "jasné porušenie minských mierových dohôd" a avizujú, že to nezostane bez odpovede. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje krok Kremľa za "porušenie suverenity a územnej celistvosti" Ukrajiny. Podobný názor má aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.