Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. Pčolinský nezahlasuje za súdnu mapu, ak by neprešli stavebné zákony

Na archívnej snímke poslanec parlamentu SR Peter Pčolinský (Sme Rodina). Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci podľa šéfa klubu OĽANO Michala Šipoša ešte potrebujú čas na preštudovanie si pozmeňujúcich návrhov, "aby každý mohol hlasovať s čistým svedomím".

Bratislava 25. marca (TASR) - Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský nepodporí súdnu mapu, pokiaľ by neprešli zmeny stavebných zákonov. O oboch reformách má Národná rada (NR) SR rokovať a hlasovať spolu. Rokovania sa presunuli na budúci týždeň, pretože poslanci OĽANO si mali ešte vyžiadať čas na preštudovanie návrhov.

V koalícii sa podľa Pčolinského dohodli, že kľúčové reformy sa musia prerokovať a odhlasovať spolu. Ak neprejde stavebný zákon, nepodporí súdnu mapu. "Nie je možné, aby jedna reforma prešla a druhá nie. Obidve sú dôležité pre Slovensko," povedal novinárom s tým, že schválenie zmien stavebného zákona je predpokladom na výstavbu nájomných bytov.

"Koaliční partneri si ešte vyžiadali čas na rokovanie jednak o stavebnom zákone, ako aj o súdnej mape," skonštatoval Pčolinský s tým, že jeho klub bol pripravený rokovať v piatok. "Mohli sme to mať za sebou, ale vzhľadom na to, že koalícia má 90 poslancov a drvivá väčšina z nich je z regiónov, rozumiem aj tomu, že poslanci hája záujmy regiónov, z ktorých pochádzajú," dodal. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej sú v rámci súdnej mapy kľúčové veci dohodnuté a momentálne sa rokuje o detailoch týkajúcich sa sídel súdov. "Niektorí poslanci OĽANO mali ešte otázky, včera ešte zrejme mali debatu, navrhli, že si chcú veci pozrieť, a ostatní sme súhlasili, že je to korektné," dodala.

Poslanci podľa šéfa klubu OĽANO Michala Šipoša ešte potrebujú čas na preštudovanie si pozmeňujúcich návrhov, "aby každý mohol hlasovať s čistým svedomím". Nevidí na tom nič zlé. "Nedeje sa nič neštandardné, keďže stavebný zákon je veľmi ťažký a dôležitý. Taktiež súdna mapa," povedal.

Z pohľadu Sme rodina došlo k dohode, no podľa Pčolinského stále platí, že súdnu mapu nepodporia, ak by malo dochádzať k rušeniu súdov. "Súdy sa nerušia, pretože sa zmenia len veľkosti súdnych obvodov. Súdy ako také, tie, ktoré budú mať zaniknuté sídla, ostanú naďalej pracoviskami súdov s tým, že niektoré súdy už nebudú sídelné. To, čo je na stole, je kompromisom naprieč politickými stranami," povedal a pripomenul, že v rámci plánu obnovy sa zaviazali, že sa zväčšia obvody. Verí, že to budúci týždeň prejde.

Poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga nemá z rokovaní pocit, že by boli v koalícii zaťatí pri návrhoch. Sú veci, ktoré si podľa neho treba vysvetliť. Myslí si, že pri stavebných zákonoch je dohoda, je dôležité, aby si preštudovali pozmeňujúci návrh. Pri súdnej mape sú otvorené podľa jeho slov asi dve otázky a rokovania stále pokračujú. Slová Pčolinského o tom, že nepodporí súdnu mapu, ak neprejdú stavebné zákony, mu prídu ako zbytočné odkazy.

Poslanci NR SR sa majú k rokovaniu vrátiť až v stredu 30. marca.