Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Návrh novely Trestného zákona mohol byť ambicióznejší

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novelu Trestného zákona schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní, smeruje teraz do parlamentu.

Bratislava 22. marca (TASR) - Návrh novely Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti mohol byť ambicióznejší. Nepribližuje Slovensko k tým najvyspelejším štátom. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini s tým, že je to začiatok, aby sa na Slovensku inak vnímal trest.

Posun k restoratívnemu typu práva je podľa Pellegriniho správny, pretože sa snaží čo najviac odškodniť obete. Pri udeľovaní trestov tento typ práva vníma pozíciu a situáciu páchateľa, taktiež záujmy štátu, napríklad šetrí jeho náklady. Pellegrini si myslí, že táto novela je prvým krokom a budúce vlády budú musieť posúvať latku ešte ďalej, aby sa Slovensko priblížilo k moderným krajinám.

Poukázal, že nový prístup, alternatívne tresty či odsudzovanie k peňažným trestom je správna cesta, z ktorej môžu mať benefity všetci. Pri ľahších trestných činoch je podľa lídra Hlasu lepšie, ak páchateľ dostane alternatívny trest ako napríklad domáce väzenie. "Neodtrhnete ho od malých detí, nerozpadne sa mu rodina a nespravíte z neho nejakého asociála," poznamenal.

Novelu Trestného zákona schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní, smeruje teraz do parlamentu. Kladie okrem iného dôraz na ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog, restoratívnu justíciu či harmonizáciu trestných sadzieb. Ide o najväčšiu novelu Trestného zákona od rekodifikácie v roku 2005.