Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini nevylučuje opozičné kroky v prípade práce B. Kollára

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda parlamentu odmieta, že by jeho diplomová práca bola plagiátom.

Bratislava 25. júna (TASR) - Ak sa prípad diplomovej práce predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) nebude posúvať, bude povinnosťou opozície postaviť sa k tejto veci a prípadne podniknúť "opozično-parlamentné kroky". Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini tak reagoval na otázku, či budú opoziční poslanci iniciovať odvolávanie Kollára z funkcie pre podozrenia z plagiátorstva jeho diplomovej práce. Poslanci za ĽSNS už avizovali, že odvolávanie Kollára iniciovať nebudú. Pellegrini tvrdí, že poslanci čakajú na postoj koaličných predstaviteľov.

"Ak sa veci nebudú hýbať a budú sa vyplavovať na svetlo ďalšie a ďalšie skutočnosti, bude povinnosťou opozície, aby sme sa nejakým spôsobom postavili k tejto veci a možno podnikli nejaké opozično-parlamentné kroky. Ale to je zatiaľ vzdialené," povedal Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Pellegrini označil kauzu diplomovky za vážny problém. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) svojím postojom v tejto veci podľa neho sklamal voličov, ktorí mu verili, že bude zásadový a bude bojovať proti zlu. "On nám včera povedal, že vlastne v záujme zachovania moci je všetko v poriadku a nebude robiť nič," reagoval Pellegrini. Poukázal, že Matovič kritizoval už niekdajšieho predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka za kauzu jeho rigoróznej práce. Postoj premiéra v stredu (24. 6.) podľa Pellegriniho len dokázal, že všetky jeho predvolebné sľuby sa končia za dverami premiérskeho paláca. "Moc a sila, ktorú dostal do rúk, je pre neho prednejšia ako hodnoty, s ktorými sa dostal do vlády," doplnil.

Expremiér nerozumie Matovičovmu tvrdeniu, že vyvodenie politickej zodpovednosti by pravdepodobne znamenalo koniec koalície. "Prečo? Jeden človek z vládnej koalície by nebol predsedom parlamentu a bol by druhý. Prečo by sa musela automaticky rozpadať koalícia?" pýtal sa. Poukázal na to, že šéf Smeru-SD Robert Fico v roku 2018 odišiel z pozície predsedu vlády a koalícia naďalej fungovala.

Premiér v stredu povedal, že Kollára nebude vyzývať na odstúpenie. Svoj postup premiér zdôvodnil tým, že prioritou je pre neho fungovanie súčasnej vlády a nechce návrat "mafie" do čela štátu. Šéf parlamentu je podľa neho dostatočne svojprávny, aby vyvodil zodpovednosť v celej situácii.

Predseda parlamentu odmieta, že by jeho diplomová práca bola plagiátom. Poukázal na výsledky kontroly originality práce a tiež na poznámky o použitých zdrojoch, ktoré v práci spomína. Dôvod na svoje prípadné odstúpenie z funkcie pre kauzu záverečnej práce nevidí.