Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Nikdy som neuvažoval o predsedníckej stoličke

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas 161. schôdze vlády SR 19. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Nemyslím, že je momentálne dôležité pre našu krajinu, aké sú vzťahy medzi mnou a pánom predsedom. Máme štandardné pracovné vzťahy, povedal Pellegrini.

Bratislava 19. júna (TASR) - Premiér Peter Pellegrini nikdy neuvažoval o predsedníckej stoličke v Smere-SD. Povedal to po stredajšom rokovaní vlády. Vzťahy s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom označil za štandardné a v súvislosti s predsedníckou stoličkou a personálnymi zmenami uviedol, že Fico jasne povedal, že personálny snem sa neplánuje. Pripomenul diskusie v regiónoch a potrebu programu.

"Nemyslím, že je momentálne dôležité pre našu krajinu, aké sú vzťahy medzi mnou a pánom predsedom. Máme štandardné pracovné vzťahy," povedal Pellegrini. V súvislosti s predsedníckou stoličkou uviedol, že táto otázka je pre neho v súčasnosti neaktuálna a irelevantná. "Pán predseda bol veľmi jasný po svojom návrate a povedal, že mieni ako predseda doviesť stranu do nasledujúcich volieb," pripomenul.

Pellegrini očakáva, že vedenie Smeru-SD využije leto, aby nastavilo "nový program a novú politiku strany". Vyzdvihol aj diskusiu v regiónoch. Stratégiu do parlamentných volieb strana podľa jeho slov predstaví na jeseň. Nechcel komentovať špekulácie, že by mal prestúpiť do strany Tomáša Druckera. "Ja sa takýmito vecami momentálne nezaoberám. Dnes som plnohodnotným podpredsedom strany a verím, že Smer-SD si naďalej môže udržať pozíciu najsilnejšej a najúspešnejšej strany pre Slovensko," povedal s tým, že chce urobiť všetko preto, aby sa strana udržala na "politickom nebi".

Konflikt v strane nevníma ani minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). "Pravidelne vedieme diskusiu na rôzne témy. Ak to chcete nazvať konfliktom, ja to nazývam konštruktívny konflikt. To znamená, že sa bavíme o veciach veľmi otvorene a na základe toho, aký názor prevládne, formulujeme stanoviská," vysvetlil.



V dohľadnej dobe podľa Žigu zasadne predsedníctvo, dovtedy sa bude diskusia viesť na úrovni vedenia. Podobne sa vyjadrila aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). "Predpokladám, že zasadne predsedníctvo v blízkej dobe, tam si to rozoberieme a vyjdeme na verejnosť s jednotným postojom," uviedla.

Pellergini tiež zopakoval, že by bol rád, keby parlament zvolil všetkých kandidátov na ústavných sudcov, aby sa voľba už nenaťahovala a Ústavný súd (ÚS) SR by bol plne funkčný. Občanov podľa neho trápia iné veci, ako to, kedy bude voľba.