Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

REAKCIE POLITIKOV: Slovensko obhájilo podpredsednícky post v EK

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

Šefčovič bude oficiálne zodpovedať za tematický okruh s názvom Medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Maroš Šefčovič má podľa slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej dlhoročné skúsenosti a všetky predpoklady, aby funkcie komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a podpredsedu Komisie zvládol.

V reakcii na utorkové rozhodnutie nastávajúcej šéfky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej to pre TASR uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Prezidentka zároveň Šefčovičovi blahoželá a želá veľa úspechov.

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič bude v budúcej Európskej komisii (EK) v období 2019 - 2024 podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy.

Oficiálne bude zodpovedať za tematický okruh s názvom Medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie. Podobne ako v doterajšej Komisii pod vedením Jeana-Clauda Junckera bude spolupracovať s viacerými eurokomisármi, zároveň však bude zodpovedný za svoju vlastnú agendu.

S témou medziinštitucionálnych vzťahov má skúsenosti z obdobia Komisie pod vedením Josého Manuela Barrosa (2009 - 2014), pričom táto činnosť si vyžaduje udržiavanie kontaktov a riešenie sporov s Európskym parlamentom a Radou EÚ. Je to jedna z úloh, ktoré maximálne zviditeľňujú komisára povereného touto úlohou.


Peter Pellegrini




Na snímke premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).
Foto: TASR – Jaroslav Novák
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) oceňuje, že Slovensko tretíkrát obhájilo post podpredsedu Európskej komisie. Zároveň zagratuloval Marošovi Šefčovičovi, ktorý bude v budúcej Európskej komisii v období rokov 2019 - 2024 podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy. Pre TASR to uviedol Úrad vlády SR.

"Som presvedčený o tom, že Maroš Šefčovič sa bude venovať agende, s ktorou má skúsenosť zo svojho prvého pôsobenia v Európskej komisii. Priniesol vtedy konkrétne výsledky a pristupoval mimoriadne zodpovedne k finančným prostriedkom európskych daňových poplatníkov," uviedol Pellegrini, podľa ktorého EÚ potrebuje reformy, a to aj v rámci svojich inštitúcií.


B. Bugár predpokladá, že M. Šefčovič bude v pozícii podpredsedu EK úspešný


Na archívnej snímke Béla Bugár.
Foto: TASR Jakub Kotian


Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd) predpokladá, že Maroš Šefčovič sa úlohy podpredsedu Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy zhostí úspešne a z nového postu vyťaží maximum.

"Samotná úloha pre pána komisára nie je nová, ale staronová, disponuje potrebnými skúsenosťami. Okrem toho, okruh úloh ponúka priestor na to, aby sa zviditeľnil rovnako ako v predchádzajúcom období v oblasti energetiky," uviedol Bugár.


Sloboda a Solidarita a Obyčajní ľudia



Nomináciu Maroša Šefčoviča, ktorý by mal v Európskej komisii v období rokov 2019 – 2024 zastávať pozíciu podpredsedu pre medziinštitucionálne vzťahy, nepovažujú predstavitelia politickej strany Sloboda a Solidarita a hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti za úspech slovenskej vlády.

"Oproti predchádzajúcemu obdobiu sa vracia do bezvýznamnejšej pozície, ktorú už navyše zastával. Považujeme to za zlyhanie vlády na čele s Petrom Pellegrinim (Smer-SD), ktorá opätovne nebola schopná vyrokovať pre Slovensko niektorú z top 5 pozícií v rámci Európskej únie," konštatuje poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Martin Klus.

Podľa Klusa vláda nomináciou Šefčoviča nijako nebrala do úvahy fakt, že táto nominácia je päťročná, pričom je pravdepodobné, že o niekoľko mesiacov sa pomery na Slovensku zmenia.

"Bolo by rozvážne a pragmatické k nej pristúpiť v súčinnosti s opozíciou," tvrdí Klus. Podľa neho sa europoslanci pravdepodobne budú pýtať na viaceré "kontroverzné" výroky Šefčoviča počas volebnej kampane v prezidentských voľbách. "V kritickom prípade je možné, že Slovensko bude požiadané aj o zmenu tejto nominácie," uzavrel Klus.

Martin Klus, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian


Predstavitelia OĽaNO nomináciu Šefčoviča do slabšej pozície, ako zastával doteraz, považujú za výrazný neúspech vlády Pellegriniho. "Zo strany EK ide o 'adekvátnu odmenu' Marošovi Šefčovičovi za hodnotové piruety, ktoré predviedol počas prezidentskej kampane," uviedol pre TASR Jaroslav Naď z hnutia OĽaNO.


Slovenskí europoslanci sú skôr sklamaní novou agendou pre Maroša Šefčoviča



Slovenskí europoslanci z veľkých politických skupín v Európskom parlamente (EP) netajili svoje sklamanie z pracovnej agendy, ktorou bol v utorok v nasledujúcom päťročnom funkčnom období Európskej komisie (EK) poverený Maroš Šefčovič. Ako podpredseda EK bude zodpovedný za medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad.

Ivan Štefanec (KDH), šéf slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP) v europarlamente, zablahoželal Šefčovičovi k opätovnej pozícii podpredsedu EK. "Oblasť vzťahov medzi inštitúciami EÚ je ale menej vplyvná ako jeho predchádzajúca oblasť energetiky, čo je aj výsledkom menšieho vplyvu slovenskej vlády," uviedol Štefanec pre TASR.

Podľa Roberta Hajšela (nominant Smer-SD), ktorý je v EP členom skupiny socialistov a demokratov (S&D), Šefčovič "už síce nebude priamo zodpovedať za konkrétne ekonomické portfólio, či už za energetiku, priemysel, alebo digitálny vek, bude však popri vzťahoch medzi inštitúciami EÚ sledovať a riadiť dlhodobé megatrendy, od ktorých závisí zachovanie konkurencieschopnosti európskej a aj slovenskej ekonomiky".

"Identifikovať, určovať a presadzovať rozhodujúce trendy v ekonomike" je tiež veľkou výzvou a šancou nielen pre Šefčoviča, ale veľký úžitok z toho môže mať aj Slovensko, jeho ekonomika, domáce podniky a zamestnanci, myslí si Hajšel. "V čase digitálnej a klimatickej revolúcie sú to práve nové technológie, sieť 5G, umelá inteligencia, obnoviteľné zdroje energie, kde — ak sa EÚ a s ňou aj Slovensko presadí —, bude to pre nás všetkých znamenať šancu na prosperujúcu, sociálne vyrovnanejšiu a ekologickejšiu ekonomiku," vysvetlil Hajšel. Bez "strategického výhľadu", za ktorý bude v EK zodpovedať slovenský komisár, to urobiť nepôjde.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) z frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v tejto súvislosti uviedla, že zvolenie Šefčoviča za komisára s "bezvýznamným politickým portfóliom" je nielen jeho osobnou prehrou, ale aj "stratenou príležitosťou" pre Slovensko. "Je to aj odpoveď na dvojtvárnosť jeho politických vyjadrení počas prezidentskej kampane, keď Bruselu predstavil dovtedy nepoznanú tvár diplomata, ktorý sa neštítil získavať hlasy lacným politickým populizmom vo vzťahu k menšinám, či už k LGBT alebo etnickým menšinám, či k migrantom", uviedla. Po prestížnom portfóliu energetickej únie si Slovensko musí zvyknúť na to, že ho v komisii zastupuje "papierový diplomat", dodala.

Michal Šimečka (PS), ktorý je v EP členom liberálno-centristickej skupiny Obnovme Európu (RE), ocenil, že nová Európska komisia je silná, Slovensko v nej však mohlo získať viac. "Pozícia slovenského eurokomisára je pre Progresívne Slovensko sklamaním. Šefčovič je skúsený komisár a hanbu Slovensku nespraví. No pozícia podpredsedu pre medziinštitucionálne vzťahy nie je ani zďaleka taká vplyvná, akú sme mohli mať. Nepodarilo sa získať žiadne silné ekonomické portfólio," konštatoval. Dodal, že vzhľadom na to, že Šefčovič rovnaký post pre medziinštitucionálne vzťahy zastával ešte v komisii vedenej Josém Manuelom Barrosom, "nemožno to považovať na posilnenie vplyvu Slovenska v EÚ".

Spravodajca TASR Jaromír Novak