Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini požiada o vystúpenie v Európskom parlamente

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann

Pellegrini, ktorý bol vymenovaný za predsedu vlády SR vo štvrtok, odcestoval popoludní na svoj prvý summit Európskej rady v Bruseli. Na Slovensko by sa mal vrátiť v ten istý deň vo večerných hodinách.

Brusel 22. marca (TASR) - Nový slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa vo štvrtok v Bruseli na stretnutí s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Antoniom Tajanim bude pokúšať dohodnúť čo najskoršie bilaterálne stretnutie s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom, predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a Tajanim.

"Mienim požiadať o to, aby som mohol vystúpiť v pléne EP a predstaviť situáciu na Slovensku, pretože sme boli predmetom veľkých diskusií a myslím si, že mám právo, aby som ako predseda vlády SR predstúpil pred poslancov EP a povedal im svoj postoj na veci," povedal Pellegrini novinárom pred začiatkom summitu EÚ.

Premiér súčasne uviedol, že na stretnutí neočakáva rozhovory o situácii na Slovensku po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V úvode však plánuje informovať lídrov členských krajín EÚ, že ako novozvolený premiér garantuje čo najskoršie a najtransparentnejšie vyšetrenie trestného činu. "Zároveň budem kolegom z členských krajín garantovať, že Slovensko naďalej zotrvá vo svojom jasnom kurze proeurópskeho smerovania," priblížil.
Dodal, že prvý deň vo funkcii premiéra SR bol spojený aj s trémou. Na summit Európskej rady sa však podľa vlastných slov pripravoval najlepšie, ako vedel.

Pellegrini, ktorý bol vymenovaný za predsedu vlády SR vo štvrtok dopoludnia, odcestoval popoludní na svoj prvý summit Európskej rady (ER) v Bruseli. Na Slovensko by sa mal vrátiť v ten istý deň vo večerných hodinách.
osobitná spravodajkyňa TASR Alžbeta Halmová