Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Peter Pellegrini rešpektuje rozsudok v prípade Mariána Kotlebu

Na snímke expremiér a nezaradený poslanec Peter Pellegrini počas rokovania schôdze parlamentu. Foto: TASR - Jakub Kotian

ŠTS uznal v pondelok Kotlebu za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Rozsudok súdu v prípade predsedu parlamentnej strany ĽSNS Mariana Kotlebu líder mimoparlamentnej strany Hlas-sociálna demokracia Peter Pellegrini rešpektuje. Povedal to na utorkovom tlačovom brífingu.

"Ak chceme budovať dôveru v štátne inštitúcie a spravodlivosť na Slovensku, musíme sa naučiť rešpektovať rozhodnutie súdov, či korešpondujú s verejnou mienkou alebo naopak," upozornil. Dodal, že "ruka v ruke" to musí ísť s uistením, že za rozhodnutiami súdov sú len dôkazy a platné zákony a nie ovplyvňovanie. "Z tohto dôvodu preto ja môžem pondelkové (12. 10.) rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) len rešpektovať," dodal Pellegrini.

ŠTS uznal v pondelok Kotlebu za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. V kauze kontroverzných šekov ho odsúdili na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody. Tie by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Verdikt ŠTS nie je právoplatný, je možné sa voči nemu odvolať na Najvyšší súd SR.