Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Betónové zátarasy patria do obdobia studenej vojny

Na archívnej snímke expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jakub Kotian

Každý občan má právo na slobodný pohyb a rozhodnutie pracovať v zahraničí či žiť v pohraničných oblastiach, dodal expremiér.

Bratislava 7. júla (TASR) - Situácia na hraničných priechodoch je pokračovaním vojny vlády SR s vlastnými občanmi. Vyhlásil to expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Na stredajšej tlačovej konferencii vyzval vládu, aby prestala rozdeľovať občanov na dve skupiny - očkovaných a neočkovaných. Rovnako hovorí o potrebe vyriešiť situáciu pre pendlerov. Opätovne kritizoval režim na hraniciach.

Pellegrini skonštatoval, že betónové zátarasy a uzavreté hraničné priechody patria do obdobia studenej vojny a nie do zvládania pandémie v 21. storočí medzi dvoma spriatelenými demokratickými krajinami. Podčiarkol, že každý občan má právo na slobodný pohyb a rozhodnutie pracovať v zahraničí či žiť v pohraničných oblastiach. "Každý jeden deň chodia na Slovensko do práce, tvoria tu hodnoty, platia dane, väčšinu času tu žijú" poznamenal s tým, že aj pendleri sú rovnakí občania ako tí, ktorí za prácou nedochádzajú cez hranice a nemali by sa len preto radiť do špeciálnej skupinky, ku ktorej sa bude negatívne pristupovať.

Expremiér hovorí o neschopnosti vlády, ktorá rezignovala na všetky nástroje boja s pandémiou a jediné riešenie vidí v očkovaní. Opätovne kritizoval režim, ktorý znevýhodňuje nezaočkovaných. Pýta sa, ako si môže matka, ktorá živí svoje deti a potrebuje prechádzať do práce cez hranice dovoliť ešte platiť pravidelne PCR testy v prípade, ak sa nechce očkovať. Logiku nevidí ani v tom, že zaočkovaní, hoci aj chorí, môžu prekračovať hranice bez obmedzení. Nezaočkovaní podľa jeho slov nemôžu byť považovaní za občanov druhej kategórie a nemôžu im byť obmedzované práva.