Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini varuje pred papalášizmom a zbytočnými kauzami

Predseda strany SMER-SD Robert Fico (vľavo) a podpredseda strany SMER-SD Peter Pellegrini počas slávnostného snemu strany Smer - sociálna demokracia, 8. decembra 2018 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa premiéra sa strana musí vyhýbať zbytočným kauzám a musí napĺňať očakávania ľudí.

Trenčín 8. decembra (TASR) - Premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini upozorňuje svojich straníckych kolegov na papalášizmus aj kauzy. Zdôrazňuje, že ľuďom v regiónoch musia spoločne hovoriť o riešeniach a výsledkoch, ktoré vláda presadzuje. Zdôraznil potrebu obnovy dôvery.

"Cítim zodpovednosť, aby naša vláda prinášala riešenia a výsledky. Musíme jasne pomenovať, aké výhody prinášajú tieto opatrenia pre ľudí. Zostaňme ľuďmi, ktorí sa starajú o iných ľudí. Nemôžeme skĺznuť do nejakej formy papalášizmu," povedal.

Podľa premiéra sa strana musí vyhýbať zbytočným kauzám a musí napĺňať očakávania ľudí. "Chceme budovať moderné, sebavedomé Slovensko," doplnil predseda vlády.

Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák deklaroval snahu venovať sa ochrane dobrého mena strany. "Chceme využiť všetky legálne možnosti, aby naši súperi nemohli od rána do večera hovoriť klamstvá. Chcem, aby každý člen smeru mal pocit ochrany. Aby sme zabránili neodôvodnenému očierňovaniu strany," doplnil.

Smer-SD na sneme hovoril o prioritách do konca volebného obdobia. Sú nimi stabilita, demokracia, sociálny štát a Európska únia a NATO. Strana hovorí, že na Slovensku dnes neexistuje zmysluplná alternatíva voči súčasnej vláde.

V rámci demokracie chce strana posilňovať mechanizmy na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do základných práv a slobôd ľudí a inštitúcií s cieľom politického súperenia. Tiež chce zefektívniť právnu ochranu pred množiacimi sa neoprávnenými zásahmi médií do základných práv a slobôd.

V sociálnej oblasti predstavila strana balík prorodinných opatrení. Hovorí o predĺžení obdobia poberania materskej na rok a započítavaní tohto obdobia do odpracovaných rokov na účely dôchodkového zabezpečenia alebo o razantnom zvýšení rodičovského príspevku.

Tiež chce pomôcť matkám, ktorým muži neplatia výživné. Platiť by im mal štát, ktorý by zároveň prevzal za seba zodpovednosť voči neplatičovi v podobe právnych krokov. Smer-SD mieni tiež znížiť daň z pridanej hodnoty na základné potreby pre narodené dieťa. Týkať by sa to malo plienok, detskej výživy či základných hygienických potrieb.

Rodičom prváčikov by strana chcela ponúknuť stoeurový príspevok na základné školské potreby. Medzi ďalšie opatrenia patrí zrušenie správnych poplatkov v prípade zmeny priezviska v dokladoch manželov po svadbe.

Pri zahraničnej politike strana zdôrazňuje, že Slovensko patrí do EÚ a NATO.

Nebudem reagovať na mediálne odkazy poslancov


Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) nebude reagovať na odkazy opozičných ani koaličných poslancov, ktoré mu budú posielať cez médiá. Premiér tak reagoval na vyjadrenie Jaroslava Pašku (SNS) pre denník Pravda, v ktorom vyzýva Pellegriniho na prepracovanie bezpečnostnej stratégie štátu.

Podľa Paškovho vyjadrenia pre Pravdu odmietnutie bezpečnostnej stratégie odôvodňuje SNS tým, že označuje Rusko ako hrozbu pre Slovensko. Schválenie dokumentu avizujú len po jeho prepracovaní.

"Informáciu som zachytil len z médií. Počkám, ak ma bude koaličný partner na Koaličnej rade kontaktovať oficiálne, potom sa touto témou začnem zaoberať. Pokiaľ sú to nejaké výkriky cez médiá, ja mám dosť práce, ako reagovať na každý jeden takýto výkrik. Je mi ľúto, že to robí aj pán koaličný poslanec, ale takto sa veci nerobia," doplnil premiér.