Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér SR upozornil, že riešenie brexitu je na britskej strane

Na archvínej snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Roman Hanc

Európska únia a Británia dosiahli vo štvrtok dohodu o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie, ktorá ešte potrebuje ratifikáciu zo strany Európskeho parlamentu a britského parlamentu.

Slovensko víta revidovanú zmluvu o brexite a je pripravené ju odobriť. Uviedol to vo štvrtok po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Premiér zdôraznil, že Slovensko víta dohodu, ktorú sa podarilo uzavrieť vo štvrtok ráno po maratóne rokovaní medzi vyjednávačmi EÚ a Spojeného kráľovstva, zároveň však upozornil, že definitívne rozhodnutie zostáva na Londýne.

"Pre mňa momentálne nie je otázka, či dnes budeme s takouto dohodou súhlasiť, predpokladám, že áno, ale najvyšší rébus bude pravdepodobne v sobotu, keď uvidíme, ako o tejto dohode zahlasuje britský parlament. To nás zase môže posunúť niekde inde," skonštatoval Pellegrini.

Priznal, že v súvislosti so samotným brexitom neočakáva "turbulentný" summit, ťažšie diskusie očakáva počas pracovnej večere lídrov skôr pri téme ďalšieho rozširovania EÚ, najmä čo sa týka spustenia prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom. Tento proces v utorok "zmrazili" diplomati na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu, keď sa proti tomuto zámeru postavilo najmä Francúzsko.

"Toto je veľmi vážna vec a ja si myslím, že ak dnes vyšleme pozitívny signál do tejto časti Európy, tak to bude mať vážnejšie dôsledky ako kedykoľvek predtým," zdôraznil premiér.

Na otázku TASR, či na summite pri rokovaniach o Turecku Slovensko podporí zbrojné embargo voči tejto krajine, Pellegrini naznačil, že s tým nemá problém. "My už dávno uplatňujeme princíp, že tam, kde prebieha akákoľvek vojenská operácia, nedodávame zbrane. Preto s tým nemáme problém a hlásime sa aj k dobrovoľnému záväzku nevyvážať zbrane do Turecka. Ak bude jednotná pozícia EÚ, tak Slovensko bude súčasťou tejto stratégie," vysvetlil.

P. Pellegrini víta dosiahnutie dohody EÚ a Veľkej Británie o brexite



Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) víta dosiahnutie kompromisu vo veci odchodu Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ), tzv. brexitu. Dohoda podľa neho vytvára vhodné podmienky na posilňovanie strategických vzťahov EÚ a Británie. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Ostáva len veriť, že dohodu podporí aj britský parlament," dodal premiér.

Európska únia a Británia dosiahli vo štvrtok dohodu o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie, ktorá ešte potrebuje ratifikáciu zo strany Európskeho parlamentu a britského parlamentu.

M. Lajčák: Dohoda EÚ a Británie je najlepšie možné riešenie



Miroslav Lajčák, archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann

Dohoda medzi Európskou úniou (EÚ) a Britániou o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie je dobrá správa. V tejto chvíli je to najlepšie možné riešenie. Uviedol to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) počas štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR.

"Najhoršie zo všetkých riešení by bol brexit bez dohody. Dohoda, ako je vyrokovaná, neprekračuje žiadne červené čiary, neohrozuje integritu vnútorného trhu EÚ. Ešte musí prejsť schválením v britskom parlamente, čo vyzerá napäto. Prajeme si, aby dohoda bola schválená. Myslíme si, že je to v tejto chvíli najlepšie možné riešenie," povedal Lajčák.

Dohoda ešte potrebuje ratifikáciu zo strany Európskeho parlamentu a britského parlamentu. "Kde je vôľa, tam je dohoda - máme ju" uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Podľa neho ide o "spravodlivú a vyváženú dohodu pre EÚ a Spojené kráľovstvo" a odporučil Európskej rade, aby ju podporila. Dohodu sa podarilo dosiahnuť vyjednávacím tímom Británie a EÚ pred štvrtkovým samitom lídrov štátov EÚ.

"Máme skvelú novú dohodu, ktorá vracia kontrolu," napísal britský premiér Boris Johnson na Twitteri a vyzval poslancov parlamentu v Londýne, aby ju v sobotu na mimoriadnom zasadnutí schválili.

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) však oznámila, že stále s dohodou o tzv. brexite nesúhlasí. Podpora strany DUP je pritom pre britského premiéra rozhodujúca pri hlasovaní o dohode v parlamente.