Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

P.Šajgalík: Veda je čoraz dôležitejšia pre životnú úroveň či ekonomiku

Na archívnej snímke predseda SAV Pavol Šajgalík. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Na trvalo udržateľný rozvoj ľubovoľnej krajiny sú podľa jeho slov potrebné nové inovatívne technológie.

Bratislava 9. januára (TASR) - Veda je čoraz dôležitejším atribútom zvyšovania životnej úrovne, podporovania ekonomiky a zlepšovania zdravia na Slovensku. V rozhovore pre TASR to povedal predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík s tým, že dnes sa svet dostáva na kvalitatívne inú úroveň v oblasti techniky, výskumu a vývoja.

Na trvalo udržateľný rozvoj ľubovoľnej krajiny sú podľa jeho slov potrebné nové inovatívne technológie. "Na to, aby Slovensko mohlo vytvárať nové inovatívne výrobky a technológie, potrebuje nesmierne vzdelaných ľudí a navyše potrebuje, aby sa títo ľudia venovali vedeckej práci," zdôraznil predseda SAV.

Ako priblížil, na Slovensku je dlhodobo podceňovaná investícia do školstva a vzdelania, čo sa prejavuje nielen odlevom schopných mladých ľudí do zahraničia bez záujmu vrátiť sa na Slovensko. Vzdelaných ľudí a ľudí schopných sa venovať vedeckej práci Slovensko nemôže kúpiť ani doviezť zo dňa na deň. Musí si ich vychovať. Takíto ľudia nám chýbajú prakticky vo všetkých oblastiach života, skonštatoval. Ambíciou SAV je byť kľúčovým prvkom v tomto náročnom a dlhodobom procese.

"Premyslenejšia politika investícií do vzdelávania a vedy by určite tejto krajine nesmierne pomohla. Väčšina vedeckých i pedagogických pracovníkov sú dnes entuziasti a robia túto prácu preto, lebo ich to baví. Ale s obavami vnímam, že takýchto ľudí je čoraz menej," dodal Šajgalík.